Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř kvě 25, 2022 11:38 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 11:25 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř led 18, 2012 2:56 pm
Příspěvky: 292
No jo - Malachova taky hodně uznávám:) - i právě z toho důvodu, že nám je "klimaticky blíž" a z různých směrů vytáhl to dobré, co se dá uplatnit v našich podmínkách. Pro mě určitě platí, že čím je chladněji, tím raději si dám tepelně upravenou zeleninu, ale výjmečně třeba i maso. V létě zkrátka nemám takový problém s převahou syrové stravy jako v zimě, kdy to vidím spíš na šťávy + nějaké teplé jídlo ve stylu zdravé výživy:)....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 12:45 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 489
Bydliště: Nové Město na Moravě
prokera píše:
No já to mám podobné - nějak vnitřně cítím, že bych úplně na syrové stravě být nemohla a proto jsem na ní de facto ani nikdy nebyla. Sice v mém jidelníčku dosti převažuje, ale vařenou (obzvlášť některou zeleninu) rozhodně nezatracuji! věřím, že jsou lidé, kteří mohou fungovat pouze na syrové stravě, ale k nim se prostě nemohu zařadit :oops: . V mém případě bude i nadále v jídelníčku figurovat rozumně tepelně upravená strava:).

to je v pořádku, je to Tvoje volba, akorát prostě musíš počítat s problémy, které se časem dostaví a které jsou zapříčiněny nedostatkem enzymů - ty se totiž tepelnou úpravou ničí a enzymy jsou esence života, bez enzymů život neexistuje a nedostatek enzymů musí tělo eliminovat - respektive dohánět - tvorbou enzymů vlastních a tím se vyčerpává enzymový potenciál, jenž má zásadní vliv na délku života


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 1:49 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř led 18, 2012 2:56 pm
Příspěvky: 292
Jindra píše:
to je v pořádku, je to Tvoje volba, akorát prostě musíš počítat s problémy, které se časem dostaví a které jsou zapříčiněny nedostatkem enzymů - ty se totiž tepelnou úpravou ničí a enzymy jsou esence života, bez enzymů život neexistuje a nedostatek enzymů musí tělo eliminovat - respektive dohánět - tvorbou enzymů vlastních a tím se vyčerpává enzymový potenciál, jenž má zásadní vliv na délku života

To možná nebylo dobře pochopeno - já se syrové stravy vůbec nezříkám - naopak. Jen nevylučuji přes cladnější měsíce konzumaci tepelně upraveného jídla - konkrétně zeleniny nebo luštěnin 1x denně. Nemyslím si, že by mi zas tolik chyběly enzymy, když denně piji 3/4 l ovocné a stejné množství zeleninové šťávy. K tomu vařenému jídlu navíc vždy jím syrovou zeleninu. To považuji za vcelku neškodný kompromis a cíl, kterého bych ve svém stravování chtěla dosáhnout...Nejsem příznivec extrémů - ty se nakonec vždy ukázaly jako nepříliš dobré.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 2:45 pm 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 130
prokera píše:
To možná nebylo dobře pochopeno - já se syrové stravy vůbec nezříkám - naopak. Jen nevylučuji přes cladnější měsíce konzumaci tepelně upraveného jídla - konkrétně zeleniny nebo luštěnin 1x denně. Nemyslím si, že by mi zas tolik chyběly enzymy, když denně piji 3/4 l ovocné a stejné množství zeleninové šťávy. K tomu vařenému jídlu navíc vždy jím syrovou zeleninu. To považuji za vcelku neškodný kompromis a cíl, kterého bych ve svém stravování chtěla dosáhnout...Nejsem příznivec extrémů - ty se nakonec vždy ukázaly jako nepříliš dobré.

Podobně po studovaní tuny knih a i vyzkoušení na svém těle musim souhlasit.
Přes jaro-léto co nejvíce syrové lehke potraviny ,která ochlazuje.
V zimních měsícich přidat vařene pseudoobiloviny ,luštěniny .I klidně lehce podušenou zeleninu.
Já to dělám tak ,že před takovím obědem si dám 0,4 l zeleninové štavy .

Jindro skus mě ,ale vysvětlit kde by si chtěl brát v našich podmínkách v zimě ovoce?(krom sušeného)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 4:24 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 489
Bydliště: Nové Město na Moravě
HARMON3K píše:
Jindro skus mě ,ale vysvětlit kde by si chtěl brát v našich podmínkách v zimě ovoce?(krom sušeného)

prokera ok ok, to se mi líbí, to děláš podle mne parádně, mohu-li si dovolit posoudit. moje manaželka to má víceméně stejné a rád od ní občas napařenou brokolici či mrkev taky uzobnu

HARMON3K no především banány, ty jsou dneska celý rok, ale kdykoli je kupuju, tak trochu se stydím, protože tím podporuju tu hodně nadměrnou kamionovou přepravu napříč kontinentama, to uznávám; z banánů dělám (mixnutím a přidáním kakaa) žůžo raw kakaový pudink
taky samozřejmě v dobrým sklepu držíme až do jara vlastní jablka,
jinak ale přes zimu dost jedu na zelenině a oříškách, mňaaam


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: úte říj 09, 2012 5:50 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř led 18, 2012 2:56 pm
Příspěvky: 292
Jindra píše:
prokera ok ok, to se mi líbí, to děláš podle mne parádně, mohu-li si dovolit posoudit. moje manaželka to má víceméně stejné a rád od ní občas napařenou brokolici či mrkev taky uzobnu

HARMON3K no především banány, ty jsou dneska celý rok, ale kdykoli je kupuju, tak trochu se stydím, protože tím podporuju tu hodně nadměrnou kamionovou přepravu napříč kontinentama, to uznávám; z banánů dělám (mixnutím a přidáním kakaa) žůžo raw kakaový pudink
taky samozřejmě v dobrým sklepu držíme až do jara vlastní jablka,
jinak ale přes zimu dost jedu na zelenině a oříškách, mňaaam

No já upřímně obdivuji každého, kdo přes zimu dokáže fungovat jako ty Jindro:). Ale je fakt, že každý jsme jiný a to se jistě promítne i do stravy. Jak je chladněji, tak prostě na syrovou zeleninu téměř nemám chuť, max na ledový salát, ale třeba rajčata nebo okurky zvládám momentálně pouze ve šťávách - jinak bych to do sebe rvala přes odpor:) a to se mi opravdu nechce - to by už dobré nebylo. Přece jen - když už člověk jí, rád si taky aspoň trochu pochutná;). Ale taková napařená brrokolice nebo dýně je aspoň pro mě vyloženě lahůdka - na to dobrý olej a jsem fakt spokojená:). No jak říkám - to je můj ideál, kterému se zatím stále vzdaluji svými úlety:)(pečivo a sladké pečivo :oops:) - nemám to zkrátka pod kontrolou tak jak bych chtěla :D ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: stř říj 10, 2012 9:32 am 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 130
Malachov:
Starodávní mudrcové byli odpradávna přesvědčení, že
správné stravování je možné pouze v souladu s ročním
obdobím a při užívání potravin, vypěstovaných v místě
bydliště Něco podobného říkal i Ježíš Kristus:

„Tak jezte vždy se stolu Boha: ovoce stromů, zrno
a traviny polí, mléko dobytčat a med včel. Neboť všechno
ostatní je Satana a vede na cestu hříchu a nemocí až
ke smrti, ale obživa, kterou jíte z hojnosti Božího stolu, dá
vašemu tělu sílu a mládí a vy nepoznáte žádné nemoci.
Neboť stůl Boha živit Metuzaléma až do vysokého stáří
a já vám říkám po pravdě, když budete žít tak, jako žil on,
tak vám dá Bůh živých také tak dlouhý život na zemi.
Se začátkem měsíce Ijarjezte ječmen. Počínaje měsícem
Sivan jezte pšenici, nejdokonalejší ze všech rostlin,
plodících semena; a připravujte svůj denní chléb z pšenice,
aby Pán mohl dohlédnout na vaše tělo.
Od měsíce Tammuz jezte kyselé hrozny, aby vaše tělo
zeštíhlelo a Satan je opustil. V měsíci Elul sbírejte hrozny,
aby vám jejich šťáva sloužila za nápoj.
V měsíci Hešvan sbírejte sladké hrozny, zesládlé
a usušené andělem slunečního světla, aby vaše tělo sílilo,
neboť andělé Pána bydlí ve vás. Fíky, bohaté na šťávu,
jezte v měsících Ab a Shebat, a co zbude, dovolte andělu
slunečního světla, aby pro vás zachoval. Jezte je s masem
mandlí ve všech těch měsících, kdy stromy nenesou žádné
ovoce. A byliny, které přijdou po deštích, jezte v měsíci
Thebet, aby vaše krev byla očištěna ode všech hříchů.
Neboť vpravdě pravím vám, šťastni jsou u\ kteří jedí
pouze u stolu Boha a všechny odpornosti Satana odmítají.

Jezte pouze celistvé potraviny,
vypěstované v lokalitě vašeho bydliště.
V souladu s ročním obdobím
jezte hlavně ovoce, zeleninu a ořechy. Nejezte uměle
vypěstované ovoce nebo zeleninu mimo sezónu a uměle
uchovávané produkty jezte jen v omezeném množství
(například čerstvé zelí, mražené jahody, skladovaná
jablka, hrušky a podobně). Neholdujte ani exotickému
ovoci - pomerančům, banánům, citronům, mandarinkám
nebo grepům.

Naopak nerozumně
postupuje člověk, který žije v Praze, ale v zimě
konzumuje syrové potraviny, například exotické ovoce
dovezené z Egypta nebo Maroka, saláty ze zeleniny vypěstované
ve sklenících, skladovaná jablka... Při takové
stravě se jeho organismus přechladí a rozladí, takže už
nedokáže potraviny využívat k tomu, aby bojoval s drsnými
klimatickými podmínkami.

Leto syrová strava-chlazené nápoje,studeny kefír atd.
Zima-více ořechu,obilovin,jemně tepeleně upravene stravy-teplé nápoje,sušene ovoce


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: stř říj 10, 2012 9:55 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 489
Bydliště: Nové Město na Moravě
.
prokera píše:
to je můj ideál, kterému se zatím stále vzdaluji svými úlety (pečivo a sladké pečivo) - nemám to zkrátka pod kontrolou tak jak bych chtěla

jo, závislosti na pečivu jsem se zbavoval dlouhé měsíce, je to droga,
třeba Ti tyhle chutě pomohou vyřešit například výborné lněné placky, to je taky dobrotka... základem je máčené (nikoli mleté! extrémně rychle totiž žlukne) lněné semínko a ty ostatní přísady si můžeš měnit dle chutí, takže si je doma děláme sladké, slané, ostré apod., třeba medové, makové, česnekové, cibulové, bramborové atd. atd., manželka už je přeborník


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: stř říj 10, 2012 11:03 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř led 18, 2012 2:56 pm
Příspěvky: 292
Jindra píše:
jo, závislosti na pečivu jsem se zbavoval dlouhé měsíce, je to droga,
třeba Ti tyhle chutě pomohou vyřešit například výborné lněné placky, to je taky dobrotka... základem je máčené (nikoli mleté! extrémně rychle totiž žlukne) lněné semínko a ty ostatní přísady si můžeš měnit dle chutí, takže si je doma děláme sladké, slané, ostré apod., třeba medové, makové, česnekové, cibulové, bramborové atd. atd., manželka už je přeborník

Děkuji za tip a ráda vyzkouším:). Závislost na pečivu je u mě tedy opravdu těžká :oops: - co nekoupím, to si aspoň sama upeču....tak snad časem to třeba omezím a částečně nahradím:)... Zatím si stále nedovedu představit, že bych ho z jídelníčku vyškrtla úplně :oops: ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 8:56 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 275
luxel píše:
A aké nádoby používaš na pestovanie microgreens?

Microgreens pestujem v samozavlažovacích črepníkoch, inak sú veľmi výživné, ma zaujímalo, že ako je to vlastne s obsahom živín v týchto miniatúrnych rastlinách, hoci ja pestujem aj "baby greens", tak 3 týždňové rastlinky a práve sa objavujú štúdie o microgreens, že môžu obsahovať o dosť viac živín, než ich dospelé varianty.

Výborná štúdia, ktorá veľmi podrobne porovnáva obsah rôznych žívín, antioxidantov v microgreens a dospelých rastlinách:
http://pubs.acs.org/stoken/presspac/pre ... /jf300459b

Niektoré údaje ma tam doslova šokovali, tak napr. 100 gramov microgreens dokáže poskytnúť od 20 až do 147 mg vitamínu C (štúdia je robená z komerčne kúpených a skladovaných microgreens, takže u čerstvých doma pestovaných je predpoklad vyššieho obsahu).

Obsah tokoferolov v daikon reďkovke od 87 po 39 mg na 100 gramov, v iných druhoch okolo 50 mg.

Koriandrové microgreens obsahuje 5-násobne viac karoténu violaxanthinu ako dospelá rastlina, 22 druhov z 25 microgreens obsahovalo viac tohoto karoténu ako dospelá rastlina a asi 40% microgreens obsahovalo rovnako množstvo alebo viac, než špenát, ktorý sa považuje za jeho významný zdroj.

Koriandrové microgreens obsahujú 10 mg luteinu/zeaxanthinu na 100 gramov váhy.

Microgreens sú výborný zdroj karoténov, v množstve asi ako mrkva a sladké zemiaky, červená kapusta microgreens má napr. 11,5 mg na 100 gramov váhy.

Vážila som moju dennú porciu microgreens a je to okolo 100 gramov.

Pestovanie microgreens môže byť veľmi zaujímavý zdroj zeleniny bez skladovania, chemikálií a inej degradácie ich obsahu živín, môžem ich hnojiť organickými hnojivami, ja používam na to práškový kelp, pomleté vaječné škrupiny, výťažky z melasy alebo morské anorganické minerály."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 9:25 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 275
ovekyska píše:
ja som po urcitom case dospela, ze surova strava mi dobre nerobi, za rok na nej sa mi dost kazia zuby (nebude to ovocim), a naskocili dalsie zdravotne problemy, ktore zrejme poukazuju na nejaky problem so vstrebavanim zivin.
podla ajurvedy som v silnej prevahe vata a tu mi to sedi, ze by som mala jest hlavne varenu zeleninu.

Veľa vitariánov a hlavne vegánov má po čase problémy na surovej strave, výborné články o tejto problematike, ktoré ma dosť zaujali, ja som si totižto myslela donedávna, že až na nejaký B12 deficit, vegáni môžu vhodnou kombináciou a výberom potravín fungovať celkom fajn, ale veľa ľudí ma na tejto strave problémy, čo sledujem aj niektorých dlhodobých známych raw foodistov, začali piť minimálne kozí kefír, niektorí zaraďujú varené potraviny zase do svojho menu:

http://drbenkim.com/articles-cdvegandiet.html
http://rawfoodsos.com/2010/02/03/raw-go ... n-is-over/
http://paleozonenutrition.com/2011/03/2 ... mment-8837
http://renegadehealth.com/blog/2011/02/ ... -eat-kevin

Osobne za seba nevidím nejak zmysel v našich podmienkach snažiť sa o 100% surovú stravu, možno v letných mesiacoch, inak je to veľký problém, ak mám fungovať na nejakom ožiarenom, dlho skladovanom ovocí z Tesca, rozhodne si radšej uvarím zemiaky, ryžu natural v zime. Ja sa cítim fyzicky lepšie, keď zaradím do stravy aj kvalitné surové mliečne produkty, maslo a vajíčka. Osobne mám aj väčší pocit satisfakcie zasýtenia, hlavne v zime, keď si dám napr. varené zemiaky, quinou, kvalitný kváskový chlieb ako surový šalát. Fruitarián by som nemohla byť nikdy, lebo ovocie v kvantách, tá sladká chuť mi je už doslova odporná a neprináša mi pocit uspokojenia a zasýtenia.

Vegánska surová strava je veľmi prečistujúca, vhodná pri niektorých ochoreniach ako rakovina, ale časom na nej môžu u väčšiny ľudí vzniknúť deficity, je menej vhodná na výstavbu, fyzickú silu. A čo som sledovala niektorých vitariánov vegánov športovcov, tak tí nerobia asi nič iné, len celý deň konzumujú tie kvantá ovocia a zeleniny a zvyšok asi sedia na záchode, pretože to sú kvantá, stačí si pozrieť niektoré videá s Dr. Grahamom, alebo napr. tento týpok, aktívne bicykluje:
http://www.30bananasaday.com/profile/durianrider

Ten skonzumuje denne približne:

10 kg vodného melónu
polovicu hlávky celeru
3000 kalórií s banánov, čo je asi celá debnička
polovicu šálky hrozienok
8 kg citrusov

To obrovské množstvo fruktózy, ktorým zaplavuje svoj krvný obeh, dokáže jeho pečeň zmetabolizovať len tak, že on tú fruktózu jednoducho spáli fyzickou športovou aktivitou. Lenže ak by pasívny človek mal fungovať na jeho zložení stravy, dostal by sa do výživového deficitu, pretože by nekonzumoval dostatočné množstvo minerálov, bielkovín, tukov z toho ovocia a ešte by mal asi aj problémy s ovocnými cukrami. Len tým, že to dokážem spáliť a tým pádom som nútená zjesť takéto kvantá, dokážem dodať organizmu aj dostatočné živiny z ovocia - ale toto je naozaj podmienené len dennou fyzickou aktivitou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: pát říj 12, 2012 10:18 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28826
Bydliště: Poděbrady
HARMON3K píše:
Někteří autoři knížek doporučují vita stravu po celej rok opírají se hodně o pro nás cizokrajne ovoce a vůbec neberou v potaz naše pásmo.
Navíc jejich studie jsou zaměřené hlavně na pacienty z těchto převážne teplích krajin.

Naopak zase Malachov a jiní berou v potaz klima a pásmo v kterém žijeme.
A doporucují přes léto studené nápoje ,syrovou stravu a přes zimu ořechy,zeleninu převážne dušenou a kořenovou syrovou,kys.zelí,pickles,obiloviny a podobně..
Třeba v makrobiotice spatřuje slovanske kořeny

Já skouším syrovou rok a musím říci ,že se začínam více přiklánět k té druhé straně ,už kvuli logice naších klimatickych podmínek.Nevím kde bych tu v zimě utrhl ananas,pomeranč atd. ,když by neexistovala doprava.
Navíc rostlina předává informace z klimatu v kterém vyrostla.

Veganství má základ etický ,ale také si na tom udělal někdo hodně slušny bussines v podobě tofu,seitan,robi mas ,soja mlék,jogurtu a podobnych nesmyslu.

citace Malachov:
Jak zdravě vařit
Nejlepší je jíst naturální Čerstvé potraviny. Ovšem obyvatelé
Ruska si musí jídlo vařit, protože žijí v drsných ruských
klimatických podmínkách s dlouhými a drsnými zimami.
V zimě není žádná čerstvá rostlinná potrava k dispozici
a pokud je, nemusí být vždy zdravá, ba naopak může působit
negativně. Je vsak třeba vědět jak správně vařit, protože příprava
různých druhů potravin má svá specifika. Kromě toho
je nuíné minimalizovat ztrátu jejich biologické hodnoty.

Při naturálním stravování je třeba brát ohledy na roční
období víc než při ostatních typech: na jaře se jí čerstvá
zeleň, v létě ovoce a zelenina, na podzim podzimní ovoce
a v zimě ořechy, obilniny, luštěniny, kořínky, sušené ovoce
a bylinky Jídlo by mělo být pestré, ale na druhou stranu není
třeba jíst každý den něco jiného, protože se tomu enzymová
soustava nestačí přizpůsobit.
Potraviny živočišného původu je možné konzumovat po
celý rok, ale nejlépe jen dvakrát až čtyřikrát během týdne,
přičemž platí: čím je organismus mladší, tím častěji si je
může dovolit, a čím je starší, tím musí být pří jejich konzumaci
opatrnější. Živočišné produkty je třeba střídat, nikoli
jíst stále tytéž: jednou za dva týdny vařené vepřové nožky
čili chrupavku (to abyste doplnili zásoby vaši vlastní), jednou
až dvakrát týdně vejce a občas to proložit masem, rybami
a dalšími inasnýrni výrobky.

Jaký na to máte názor pane Jardo a dalši?

Tak prokládat můžete ledasco ledasčím, vždy jde o to zda to opravdu strávíte, čili já tvrdím nestarat se o to co jde dovnitř, ale starat se o to jak to co dávám dovnitř jde ven. Pokud je stolice opravdu kvalitní, jak cep, tak není nutné se zásadně omezovat, ale pokud není asi bych si to prokládání docela rozmýšlel. Nicméně je pravdou, že v zimním období člověk většinou potřebuje nějaké zahřívací potraviny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 9:42 am 
Offline

Registrován: sob dub 07, 2012 11:39 am
Příspěvky: 130
ovekyska píše:
ja som po urcitom case dospela, ze surova strava mi dobre nerobi, za rok na nej sa mi dost kazia zuby (nebude to ovocim), a naskocili dalsie zdravotne problemy, ktore zrejme poukazuju na nejaky problem so vstrebavanim zivin.
podla ajurvedy som v silnej prevahe vata a tu mi to sedi, ze by som mala jest hlavne varenu zeleninu.

Veľa vitariánov a hlavne vegánov má po čase problémy na surovej strave, výborné články o tejto problematike, ktoré ma dosť zaujali, ja som si totižto myslela donedávna, že až na nejaký B12 deficit, vegáni môžu vhodnou kombináciou a výberom potravín fungovať celkom fajn, ale veľa ľudí ma na tejto strave problémy, čo sledujem aj niektorých dlhodobých známych raw foodistov, začali piť minimálne kozí kefír, niektorí zaraďujú varené potraviny zase do svojho menu:

plně stebou souhlasím.Pes leto raw je super jinak viz
viewtopic.php?f=18&t=2317&p=45435#p45435


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 9:54 am 
Offline

Registrován: pát kvě 11, 2012 10:10 am
Příspěvky: 17
Jindra píše:
jo, závislosti na pečivu jsem se zbavoval dlouhé měsíce, je to droga,
třeba Ti tyhle chutě pomohou vyřešit například výborné lněné placky, to je taky dobrotka... základem je máčené (nikoli mleté! extrémně rychle totiž žlukne) lněné semínko a ty ostatní přísady si můžeš měnit dle chutí, takže si je doma děláme sladké, slané, ostré apod., třeba medové, makové, česnekové, cibulové, bramborové atd. atd., manželka už je přeborník

Paní manželka by nám měla sepsat všechny recepty!! ;-) třeba bramborové jsem nikde ještě neviděla :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Syrová strava pro a proti
PříspěvekNapsal: sob říj 13, 2012 8:30 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 489
Bydliště: Nové Město na Moravě
trika1 píše:
Paní manželka by nám měla sepsat všechny recepty!! ;-) třeba bramborové jsem nikde ještě neviděla :-)

to je dobrá náhoda - manželka se jmenuje Magda a taky hodně savuje trička,

ty bramborové lněnky mají podobné složení jako směs na bramboráky (k máčenému lnu nastrouhá syrový brambor, dále majoránka, pepř, česnek, ždibet soli)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz