Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Kurungovity Kutušova
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=1997
Stránka 22

Autor:  Jarda [ sob dub 16, 2016 9:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kurungovity Kutušova

Gamina píše:
Moc děkuji za vysvětlení, přijde mi velmi rozumné. Snažila jsem se docílit velké diverzity mikroorganismů, které beru, a vůbec mě nenapadlo, že se to daří až natolik, že v Česku prostě nejsou některé z nich oficiálně uznané.

Ono je to zde celé postavené na hlavu. Malý producent musí používat pouze ty schválené a přes to že to nemá žádnou logiku, ani historický základ, nevymyslí nic. Velcí producenti na to jdou jinak, nechají si schválit v zájmu dlouhodobého přežití ve svých výrobcích zvířecí mikroorganizmy, například kachní a aplikují je i přes to že existují studie, kde je jasné že uvedené kmeny mohou místo zdravotních výhod způsobovat rakovinu tlustého střeva, ale o to přeci nejde, jde primárně o kšeft a ten funguje dobře.

Autor:  Tomáš 1 [ ned led 13, 2019 6:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kurungovity Kutušova

Dobrý večer,
nemám žádnou zkušenost s výrobou jogurtů, dosud používám domácí kefír, ale zaujalo mne to v souvislosti s Kurungovity.
Primární nastartování výroby jogurtu musím udělat s jogurtovou kulturou a nebo stačí jen tableta Kurungovitu?

Autor:  Jarda [ ned led 13, 2019 6:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kurungovity Kutušova

Tomáš 1 píše:
Dobrý večer,
nemám žádnou zkušenost s výrobou jogurtů, dosud používám domácí kefír, ale zaujalo mne to v souvislosti s Kurungovity.
Primární nastartování výroby jogurtu musím udělat s jogurtovou kulturou a nebo stačí jen tableta Kurungovitu?

Je otázka jakou udržíte sterilitu před násadou, ale i tak nepůjde o hustý jogurt, ale spíše něco jako acidofilní mléko.

Autor:  Tomáš 1 [ ned led 13, 2019 6:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kurungovity Kutušova

Jarda píše:
Je otázka jakou udržíte sterilitu před násadou, ale i tak nepůjde o hustý jogurt, ale spíše něco jako acidofilní mléko.

Díky za odpověď,
tedy lépe nastartovat s kulturou a tu pak obohacovat Kurungovity.

Autor:  Jarda [ ned led 13, 2019 6:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kurungovity Kutušova

Tomáš 1 píše:
Díky za odpověď,
tedy lépe nastartovat s kulturou a tu pak obohacovat Kurungovity.

Ono je sporné co převládne, každé bakterie potřebují jinou kultivační teplotu a ta bakterie co bude mít ty nejlepší podmínky vše převálcuje a bude jí ve výsledném produktu majoritní objem.

Autor:  zu_za_na [ úte led 15, 2019 8:04 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kurungovity Kutušova

Já se musím přidat s dotazem. Dělám domácí jogurty z pasterovaného mléka, dám tam probiotika California GOLD (z iherb) a nechám cca 12 Hodin v jogurtovaci (používám multifunkční hrnec, který má program jogurt,funguje to skvěle! Tip pro ostatní).
Kdybych chtěla zakomponovat kurungovity, tak to udělám jak? Dělám vždy z čerstvé dávky probiotik, ale už několikrát jsem chtěla dát základ minulý jogurt.
Takže jsou dvě možnosti? Buď dát základ pro další jogurt lžíci toho předešlého nebo do mléka místo probiotik rozdrtit kurungovity? To by vlastně měli fungovat stejně jako vysypané probiotika California GOLD, ne? Furt to jsou probiotika..

Autor:  Jarda [ úte led 15, 2019 7:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kurungovity Kutušova

zu_za_na píše:
Já se musím přidat s dotazem. Dělám domácí jogurty z pasterovaného mléka, dám tam probiotika California GOLD (z iherb) a nechám cca 12 Hodin v jogurtovaci (používám multifunkční hrnec, který má program jogurt,funguje to skvěle! Tip pro ostatní).
Kdybych chtěla zakomponovat kurungovity, tak to udělám jak? Dělám vždy z čerstvé dávky probiotik, ale už několikrát jsem chtěla dát základ minulý jogurt.
Takže jsou dvě možnosti? Buď dát základ pro další jogurt lžíci toho předešlého nebo do mléka místo probiotik rozdrtit kurungovity? To by vlastně měli fungovat stejně jako vysypané probiotika California GOLD, ne? Furt to jsou probiotika..

Odpovím pouze teoreticky, protože jsem to nikdy nezkoušel, ale zásadní rozdíl je v tom že původní skladba těch kurungovitů je odvozena z nápoje "Churenge"- kurunga z oblasti Burjatska, tedy dle mého názoru by ani neměl vzniknout jogurt v tom smyslu jak je chápán zde, ale spíše cosi jako kefír, nebo acidofilní mléko. Pokud oboje zkombinujete stejně vždy převládne jenom nějaká kultura, což se vám určitě děje i u tech co používáte. Jen pro ilustraci jsem třeba zkoušel namnožit laktobacillus reuteri který za normálních okolností vůbec nezpracovává mléko a stejně se mě povedlo cosi jako jogurt vyrobit, nicméně záleželo na čistotě práce. Pokud jsem se s tím moc nemazal jogurt vznikl a pokud prostředí bylo skoro sterilní tak třeba za stejných podmínek ze 6 vzorků ve dvou případech zůstalo prakticky nezměněné mléko, tedy bylo evidentní že bakterie která jogurt vyrobila tam z mé strany vůbec nebyla dodána jenom se prostě nějak připletla v procesu výroby.

Stránka 22 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/