Zdraví-AZ https://www.zdravi-az.com/Forum/ |
|
Lněné semínko https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=1088 |
Stránka 3 z 7 |
Autor: | Jarda [ stř kvě 25, 2011 8:24 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
topper1982 píše: p jarda ja sa len pytam aky je problem s pecenou ked si dam mlete lanove semienka do vlociek, nic viac nic menej, hadam sa mozem pytat Ptát se určitě můžete a je to jednoduché. Pokud půjde o čerstvě namleté semínko, tak není problém žádný a pokud ho koupíte namleté, tak zásadní. Ono se totiž velice rychle oxiduje a oleje v něm obsažené žluknou, což velice ničí játra, ovšem kdyby jste četl a stále se hloupě neptal, tak tato informace je zde mnohokrát uvedena a otázka je to tedy zcela zbytečná. Podobné je to u vloček, ale to už si načtěte, nebudu se stále opakovat. Výsledná kombinace je tedy na játra opravdové svinstvo a nyní je to už na vás. |
Autor: | topper1982 [ stř kvě 25, 2011 10:58 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
dik p Jarda hm tak to ze to oxiduje na vzduchu som cital ale ze to je az take svinstvo pre jatra som netusil, v poriadku dakujem |
Autor: | Sagan [ pát srp 02, 2013 11:04 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Dobry den pan Jarda, lanove semeno po rozomleti oxiduje. Ako je to pri macani semienka? Neprebiehaju tam predpokladam ziadne negativen prociesy. Casto si totiz macam lan spolu s pohankou. Taktiez som vyrabala placky - rozmixovane marhule a do toho zamiesany suchy lan so sezamom. semena dobre nasiakli a vzniknutu hmotu som rozotrela na platy a ususila. Placky chcem uskadnit na zimu. Ako sa bude chovat lanove semeno, neprebehnu tam ziadne neziaduce procesy? Alebo sa nemusim obavat? Dakujem |
Autor: | redbat [ pát srp 02, 2013 11:14 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
tiez ma to zaujima.... robim si susene lanove placky.. namocim, zmiesam s dalsimi ingredienciami a susim... ale zaujima ma, ci ked namocim tieto semienka na par hodin, potom ich rozmixujem a z toho budem potom robit susene krekry, ci sa tam nieco neznehodnoti... viem ze suche pomlete semienko by zoxidovalo, ale ako je to s tym zobudenym pomixovanym semienkom? |
Autor: | TomasV [ pát srp 02, 2013 8:03 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Sagan píše: Dobry den pan Jarda, lanove semeno po rozomleti oxiduje. Ako je to pri macani semienka? Neprebiehaju tam predpokladam ziadne negativen prociesy. Casto si totiz macam lan spolu s pohankou. Taktiez som vyrabala placky - rozmixovane marhule a do toho zamiesany suchy lan so sezamom. semena dobre nasiakli a vzniknutu hmotu som rozotrela na platy a ususila. Placky chcem uskadnit na zimu. Ako sa bude chovat lanove semeno, neprebehnu tam ziadne neziaduce procesy? Alebo sa nemusim obavat? Dakujem Podle mne ,pokud se lněné semínko nerozmixuje,tak nebude oxidovat,jiná otázka jak dlouho taková placka vydrží než chytne plíseň.Usušené ovoce určitě vydrží dlouho,ale u těch semínek bych si nebyl jistej. |
Autor: | Moravak [ ned srp 04, 2013 3:07 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Dobrý den. Chápu dobře, že pokud lněné semínko (právě namleté) vmíchám do směsi namleté nakl. pšenice atp., že tím de facto zabráním oxidaci a je možno takovou směs pohodlně skladovat v lednici (konzerv. kupř. medem)? Děkuji za odpověď M. |
Autor: | 6ma [ pon srp 05, 2013 9:48 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Moravak píše: Dobrý den. Chápu dobře, že pokud lněné semínko (právě namleté) vmíchám do směsi namleté nakl. pšenice atp., že tím de facto zabráním oxidaci a je možno takovou směs pohodlně skladovat v lednici (konzerv. kupř. medem)? Děkuji za odpověď M. namlete se da podle me skladovat jen v oleji, asi i ten med by sel, ale v namlete psenici tezko zabranite pristupu vzduchu |
Autor: | Hakunamatata [ čtv srp 08, 2013 11:57 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Mohl by byt nějaký problém při konzumaci velkého množství lneneho seminka? Konzumuji ho celkem dost v sirne patlanici a ještě ho chroupu jen tak syrové v práci. Předtím jsem trpěla zacpami a při konzumaci lneneho semínka jdu 2x-3x denně, což je ideální. Lze to takto aplikovat dlouhodobě? |
Autor: | TomasV [ čtv srp 08, 2013 2:37 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Hakunamatata píše: Mohl by byt nějaký problém při konzumaci velkého množství lneneho seminka? Konzumuji ho celkem dost v sirne patlanici a ještě ho chroupu jen tak syrové v práci. Předtím jsem trpěla zacpami a při konzumaci lneneho semínka jdu 2x-3x denně, což je ideální. Lze to takto aplikovat dlouhodobě? Nic se nemá přehánět a platí to i při konzumaci lněného semínka,větší množství ředí krev.Bych to viděl jednu nebo max.dvě lžičky denně. |
Autor: | pv33 [ čtv srp 08, 2013 6:34 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
TomasV píše: Hakunamatata píše: Mohl by byt nějaký problém při konzumaci velkého množství lneneho seminka? Konzumuji ho celkem dost v sirne patlanici a ještě ho chroupu jen tak syrové v práci. Předtím jsem trpěla zacpami a při konzumaci lneneho semínka jdu 2x-3x denně, což je ideální. Lze to takto aplikovat dlouhodobě? Nic se nemá přehánět a platí to i při konzumaci lněného semínka,větší množství ředí krev.Bych to viděl jednu nebo max.dvě lžičky denně.Na obdobny dotaz uz jsem odpovidal v jinem vlakne, takze vice mene kopiruji: Nekolik duvodu, proc si myslim, ze na prirodni prostredky na redeni krve jako je lnene seminko/lignany nevykrvacim :
Lze najit mnohem vic, ale toto snad staci. |
Autor: | Xion [ ned srp 18, 2013 6:37 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Po precitani tohto clanku, http://www.thenourishinggourmet.com/200 ... risks.html som zistil, ze lanove semienko ma jeden z najvyssich obsahov phytatov, teda blokatorov mineralov, a enzymov. Tie sa normalne odstranuju namocenim. No tu je ten problem, ze lanove semienko sa namaca dost zle, lebo vypusta ten sliz. A potom, je problem s namletim. Nenasiel niekto nejaky sposob, ako odstranit tie anti-nutrienty, a pritom moct to semienko potom rozomlet? Teoreticky ma napadlo, pouzit tu dost pracnu metodu s naklicenim a ususenim. Teda, ze semienko (funguje to aj na obiloviny) sa najprv normalne naklici, potom ususi, a az take suche sa pomelie. Jednak sa odstrania blokatory zivin, a jednak, naklicene ziska este viac vitaminov. Takto sa stane lanove semienko aj dobrym zdrojom zivin. Len otazka je, ci nestrati potom tie lignany, ci to niesu prave tie anti-nutrienty, ktore maju v tejto forme protizapalove ucinky. |
Autor: | ravima [ čtv srp 29, 2013 9:39 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Na jakoukoliv potravinu (len atp.) nebo látku (kyselina fytová atp.) najdeš na netu nějaký článek, na základě kterého to bude vypadat, že se to vůbec nedá jíst. Najdi si takové články ke všemu a pak nebudeš jíst vůbec nic. Len, lignany, kyselina fytová atd. mají prospěšné i škodlivé účinky, tak je to ale v podstatě u všeho, vždy jde o množství. Jako "antinutrienty" bych nic z toho neoznačoval ani náhodou. Já len namáčím a pak normálně rozmixuju v obyč. mixéru i s tou vodou, imho je blbost to sušit. Do SP dávám normálně suchý len a rozmixuju ho buď předem nasucho a nebo v mixéru spolu s kefírem, obojí funguje perfektně. |
Autor: | Jarda [ ned zář 01, 2013 4:41 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Sagan píše: Dobry den pan Jarda, lanove semeno po rozomleti oxiduje. Ako je to pri macani semienka? Neprebiehaju tam predpokladam ziadne negativen prociesy. Casto si totiz macam lan spolu s pohankou. Taktiez som vyrabala placky - rozmixovane marhule a do toho zamiesany suchy lan so sezamom. semena dobre nasiakli a vzniknutu hmotu som rozotrela na platy a ususila. Placky chcem uskadnit na zimu. Ako sa bude chovat lanove semeno, neprebehnu tam ziadne neziaduce procesy? Alebo sa nemusim obavat? Dakujem Osobně bych takový výrobek dlouho neskladoval, určitě mu to prospívat nebude a nebo zmrazit. |
Autor: | Jarda [ ned zář 01, 2013 4:43 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
redbat píše: tiez ma to zaujima.... robim si susene lanove placky.. namocim, zmiesam s dalsimi ingredienciami a susim... ale zaujima ma, ci ked namocim tieto semienka na par hodin, potom ich rozmixujem a z toho budem potom robit susene krekry, ci sa tam nieco neznehodnoti... viem ze suche pomlete semienko by zoxidovalo, ale ako je to s tym zobudenym pomixovanym semienkom? Tam nevidím zásadní rozdíl, jak se semínka poškodí prostě žluknou, určitě bych tento produkt dlouhodobě neskladoval. |
Autor: | Jarda [ ned zář 01, 2013 4:45 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Lněné semínko |
Moravak píše: Dobrý den. Chápu dobře, že pokud lněné semínko (právě namleté) vmíchám do směsi namleté nakl. pšenice atp., že tím de facto zabráním oxidaci a je možno takovou směs pohodlně skladovat v lednici (konzerv. kupř. medem)? Děkuji za odpověď M. To bych si tak jistý nebyl, jedině zalít olejem, ale i tak bude v té směsi dost vzduchu, aby oxidovat mohla. Osobně bych si takovou potravinu nedělal do zásoby, pouze na konkrétní den. |
Stránka 3 z 7 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |