Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon čer 18, 2018 5:55 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: stř kvě 25, 2011 8:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25010
Bydliště: Poděbrady
topper1982 píše:
p jarda

ja sa len pytam aky je problem s pecenou ked si dam mlete lanove semienka do vlociek, nic viac nic menej,

hadam sa mozem pytat

Ptát se určitě můžete a je to jednoduché. Pokud půjde o čerstvě namleté semínko, tak není problém žádný a pokud ho koupíte namleté, tak zásadní. Ono se totiž velice rychle oxiduje a oleje v něm obsažené žluknou, což velice ničí játra, ovšem kdyby jste četl a stále se hloupě neptal, tak tato informace je zde mnohokrát uvedena a otázka je to tedy zcela zbytečná. Podobné je to u vloček, ale to už si načtěte, nebudu se stále opakovat. Výsledná kombinace je tedy na játra opravdové svinstvo a nyní je to už na vás.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: stř kvě 25, 2011 10:58 pm 
Offline

Registrován: čtv dub 14, 2011 11:08 pm
Příspěvky: 165
dik p Jarda

hm tak to ze to oxiduje na vzduchu som cital ale ze to je az take svinstvo pre jatra som netusil, v poriadku


dakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: pát srp 02, 2013 11:04 am 
Offline

Registrován: stř dub 13, 2011 10:11 pm
Příspěvky: 41
Dobry den pan Jarda,

lanove semeno po rozomleti oxiduje. Ako je to pri macani semienka? Neprebiehaju tam predpokladam ziadne negativen prociesy. Casto si totiz macam lan spolu s pohankou.
Taktiez som vyrabala placky - rozmixovane marhule a do toho zamiesany suchy lan so sezamom. semena dobre nasiakli a vzniknutu hmotu som rozotrela na platy a ususila. Placky chcem uskadnit na zimu. Ako sa bude chovat lanove semeno, neprebehnu tam ziadne neziaduce procesy? Alebo sa nemusim obavat?
Dakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: pát srp 02, 2013 11:14 am 
Offline

Registrován: ned črc 21, 2013 3:24 pm
Příspěvky: 147
Bydliště: Slovensko
tiez ma to zaujima.... robim si susene lanove placky.. namocim, zmiesam s dalsimi ingredienciami a susim... ale zaujima ma, ci ked namocim tieto semienka na par hodin, potom ich rozmixujem a z toho budem potom robit susene krekry, ci sa tam nieco neznehodnoti... viem ze suche pomlete semienko by zoxidovalo, ale ako je to s tym zobudenym pomixovanym semienkom?

_________________
Zlavovy kod na iherb VGN243


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: pát srp 02, 2013 8:03 pm 
Offline

Registrován: stř zář 26, 2012 10:50 am
Příspěvky: 80
Sagan píše:
Dobry den pan Jarda,

lanove semeno po rozomleti oxiduje. Ako je to pri macani semienka? Neprebiehaju tam predpokladam ziadne negativen prociesy. Casto si totiz macam lan spolu s pohankou.
Taktiez som vyrabala placky - rozmixovane marhule a do toho zamiesany suchy lan so sezamom. semena dobre nasiakli a vzniknutu hmotu som rozotrela na platy a ususila. Placky chcem uskadnit na zimu. Ako sa bude chovat lanove semeno, neprebehnu tam ziadne neziaduce procesy? Alebo sa nemusim obavat?
Dakujem

Podle mne ,pokud se lněné semínko nerozmixuje,tak nebude oxidovat,jiná otázka jak dlouho taková placka vydrží než chytne plíseň.Usušené ovoce určitě vydrží dlouho,ale u těch semínek bych si nebyl jistej.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: ned srp 04, 2013 3:07 pm 
Offline

Registrován: pát črc 06, 2012 12:47 pm
Příspěvky: 20
Dobrý den.

Chápu dobře, že pokud lněné semínko (právě namleté) vmíchám do směsi namleté nakl. pšenice atp., že tím de facto zabráním oxidaci a je možno takovou směs pohodlně skladovat v lednici (konzerv. kupř. medem)?

Děkuji za odpověď

M.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: pon srp 05, 2013 9:48 am 
Offline

Registrován: sob srp 07, 2010 10:13 pm
Příspěvky: 213
Bydliště: Horoměřice
Moravak píše:
Dobrý den.

Chápu dobře, že pokud lněné semínko (právě namleté) vmíchám do směsi namleté nakl. pšenice atp., že tím de facto zabráním oxidaci a je možno takovou směs pohodlně skladovat v lednici (konzerv. kupř. medem)?

Děkuji za odpověď

M.

namlete se da podle me skladovat jen v oleji, asi i ten med by sel, ale v namlete psenici tezko zabranite pristupu vzduchu

_________________
Walker: "zelenina a saláty tělo budují, kdežto ovoce ho čistí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: čtv srp 08, 2013 11:57 am 
Offline

Registrován: úte dub 30, 2013 11:04 am
Příspěvky: 13
Mohl by byt nějaký problém při konzumaci velkého množství lneneho seminka? Konzumuji ho celkem dost v sirne patlanici a ještě ho chroupu jen tak syrové v práci. Předtím jsem trpěla zacpami a při konzumaci lneneho semínka jdu 2x-3x denně, což je ideální. Lze to takto aplikovat dlouhodobě?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: čtv srp 08, 2013 2:37 pm 
Offline

Registrován: stř zář 26, 2012 10:50 am
Příspěvky: 80
Hakunamatata píše:
Mohl by byt nějaký problém při konzumaci velkého množství lneneho seminka? Konzumuji ho celkem dost v sirne patlanici a ještě ho chroupu jen tak syrové v práci. Předtím jsem trpěla zacpami a při konzumaci lneneho semínka jdu 2x-3x denně, což je ideální. Lze to takto aplikovat dlouhodobě?

Nic se nemá přehánět a platí to i při konzumaci lněného semínka,větší množství ředí krev.Bych to viděl jednu nebo max.dvě lžičky denně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: čtv srp 08, 2013 6:34 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1159
Bydliště: Praha
TomasV píše:
Hakunamatata píše:
Mohl by byt nějaký problém při konzumaci velkého množství lneneho seminka? Konzumuji ho celkem dost v sirne patlanici a ještě ho chroupu jen tak syrové v práci. Předtím jsem trpěla zacpami a při konzumaci lneneho semínka jdu 2x-3x denně, což je ideální. Lze to takto aplikovat dlouhodobě?
Nic se nemá přehánět a platí to i při konzumaci lněného semínka,větší množství ředí krev.Bych to viděl jednu nebo max.dvě lžičky denně.

Na obdobny dotaz uz jsem odpovidal v jinem vlakne, takze vice mene kopiruji:

Nekolik duvodu, proc si myslim, ze na prirodni prostredky na redeni krve jako je lnene seminko/lignany nevykrvacim :D :

  • Osobni zkusenost.Do jedne davky smesi podle Budwigove davam mimo tvarohu a pod. 4 lzice lneneho oleje a 2-3 lzice rozemletych seminek. Obcas mam za den 4 davky, protoze si rano i odpoledne udelam smes ze 2 tvarohu, tedy 16 lzic oleje a asi 10 lzic seminek. Bez problemu.
  • Hledal jsem jestli se tim nekdo zabyva na foru flaxseedoil2 na yahoo, kde je hodne lidi, kteri si podle Budwigove leci rakovinu a dalsi nemoci. V zakladnim navodu maji 3 lzice oleje a 2 lzice seminek 2x denne, obcas si nekdo da vic, takze minimalne 6 lzic oleje a 4 lzice (ne lzicky) seminek. Na diskuzi jsem nasel par dotazu na redeni krve, jednalo se o to, ze dotycny bral soucasne leky na redeni krve a v jednom pripade se nekdo obaval nadmerneho krvaceni pri planovane operaci. A ani tak z toho lidi co odpovidali nedelali drama.
  • Jinde na webu jsem nasel jen nebezpeci v pripade, ze nekdo bere leky na redeni krve, nikde jinde.
  • Lnene seminko vetsinou ani neni uvadene mezi hlavnimi prirodnimi prostredky na redeni krve, nebo az nekde na konci seznamu. Napriklad zde http://www.naturalnews.com/036286_blood_thinners_natural_remedies_alternatives.html ma poradi
    • kajensky pepr
    • vitamin C
    • cesnek
    • bromelain (ananas)
    • voda
    • dill, nechce se mi hledat preklad
    • skorice
    • susene ovoce
    • vitamin B6
    • vitamin E
    • gingko biloba
    a lnene seminko vubec neuvadi. Jinde jeste casto uvadeji rybi tuk, ovoce a zeleninu
  • Zde http://www.healthdiscoveries.net/natural-blood-thinners.html pisou, ze leky na redeni krve zabranuji srazeni krve a blokuji tvorbu vitaminu K, ktery je potreba pro srazeni krve.
    Prirodni prostredky na redeni krve tvorbe vitaminu K nebraneji. S nimi se nemusis starat o interakce s ruznymi potravinami a predavkovani

Lze najit mnohem vic, ale toto snad staci.

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: ned srp 18, 2013 6:37 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1480
Bydliště: Ba
Po precitani tohto clanku,
http://www.thenourishinggourmet.com/200 ... risks.html
som zistil, ze lanove semienko ma jeden z najvyssich obsahov phytatov, teda blokatorov mineralov, a enzymov. Tie sa normalne odstranuju namocenim.
No tu je ten problem, ze lanove semienko sa namaca dost zle, lebo vypusta ten sliz. A potom, je problem s namletim.

Nenasiel niekto nejaky sposob, ako odstranit tie anti-nutrienty, a pritom moct to semienko potom rozomlet?
Teoreticky ma napadlo, pouzit tu dost pracnu metodu s naklicenim a ususenim.
Teda, ze semienko (funguje to aj na obiloviny) sa najprv normalne naklici, potom ususi, a az take suche sa pomelie.
Jednak sa odstrania blokatory zivin, a jednak, naklicene ziska este viac vitaminov.
Takto sa stane lanove semienko aj dobrym zdrojom zivin. Len otazka je, ci nestrati potom tie lignany, ci to niesu prave tie anti-nutrienty, ktore maju v tejto forme protizapalove ucinky.

_________________
Prehladne strucne navody fora Zdravi-az


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: čtv srp 29, 2013 9:39 am 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 300
Na jakoukoliv potravinu (len atp.) nebo látku (kyselina fytová atp.) najdeš na netu nějaký článek, na základě kterého to bude vypadat, že se to vůbec nedá jíst. Najdi si takové články ke všemu a pak nebudeš jíst vůbec nic. Len, lignany, kyselina fytová atd. mají prospěšné i škodlivé účinky, tak je to ale v podstatě u všeho, vždy jde o množství. Jako "antinutrienty" bych nic z toho neoznačoval ani náhodou.
Já len namáčím a pak normálně rozmixuju v obyč. mixéru i s tou vodou, imho je blbost to sušit. Do SP dávám normálně suchý len a rozmixuju ho buď předem nasucho a nebo v mixéru spolu s kefírem, obojí funguje perfektně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: ned zář 01, 2013 4:41 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25010
Bydliště: Poděbrady
Sagan píše:
Dobry den pan Jarda,

lanove semeno po rozomleti oxiduje. Ako je to pri macani semienka? Neprebiehaju tam predpokladam ziadne negativen prociesy. Casto si totiz macam lan spolu s pohankou.
Taktiez som vyrabala placky - rozmixovane marhule a do toho zamiesany suchy lan so sezamom. semena dobre nasiakli a vzniknutu hmotu som rozotrela na platy a ususila. Placky chcem uskadnit na zimu. Ako sa bude chovat lanove semeno, neprebehnu tam ziadne neziaduce procesy? Alebo sa nemusim obavat?
Dakujem

Osobně bych takový výrobek dlouho neskladoval, určitě mu to prospívat nebude a nebo zmrazit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: ned zář 01, 2013 4:43 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25010
Bydliště: Poděbrady
redbat píše:
tiez ma to zaujima.... robim si susene lanove placky.. namocim, zmiesam s dalsimi ingredienciami a susim... ale zaujima ma, ci ked namocim tieto semienka na par hodin, potom ich rozmixujem a z toho budem potom robit susene krekry, ci sa tam nieco neznehodnoti... viem ze suche pomlete semienko by zoxidovalo, ale ako je to s tym zobudenym pomixovanym semienkom?

Tam nevidím zásadní rozdíl, jak se semínka poškodí prostě žluknou, určitě bych tento produkt dlouhodobě neskladoval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněné semínko
PříspěvekNapsal: ned zář 01, 2013 4:45 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25010
Bydliště: Poděbrady
Moravak píše:
Dobrý den.

Chápu dobře, že pokud lněné semínko (právě namleté) vmíchám do směsi namleté nakl. pšenice atp., že tím de facto zabráním oxidaci a je možno takovou směs pohodlně skladovat v lednici (konzerv. kupř. medem)?

Děkuji za odpověď

M.

To bych si tak jistý nebyl, jedině zalít olejem, ale i tak bude v té směsi dost vzduchu, aby oxidovat mohla. Osobně bych si takovou potravinu nedělal do zásoby, pouze na konkrétní den.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz