Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Vařené potraviny
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=1087
Stránka 33

Autor:  Deane [ pát čer 22, 2012 5:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Ja som napísal jasne že nechcem nijako znevažovať, len neviem ako by sa takto mohol stravovať normálne pracujúci človek vo fabrike, povedzme v nepretržitej prevádzke pracujúci na 12-tkach. A za ten plat čo zarobí kupovať niekde kvalitné bio potraviny. Aj tak je sotva rozdiel medzi tými "bio" a normálnymi. Nehovorím že nič netreba robiť pre zdravie, napr. teraz som si zadovážil ľanový olej. Užívam cesnakové kvapky 2x 40 kvapiek denne, už mi dorastajú články na kalísii voňavej, má mať 9 článkov, moja má už po 8 článkov. A ešte tu mám jigoulan, whitániu, takže robím čo je u mňa možné. Ale opravdu si neviem predstaviť jesť surové. V práci musím jesť a nemám čas na nejaké hrýzenie kalerábu, a to mám dole 3 zuby.

Autor:  Jarda [ ned črc 01, 2012 9:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

bludicka píše:
Inak mňa dosť zaujímalo, či naozaj u všetkých potravín surové znamená automaticky zdravé a nedávno som sa dočítala, že napr. naklíčený cícer je surový veľmi problematický, stačí ho trochu povariť v pare a je stráviteľný. Písal to Jameth Sheridan, dosť veľká kapacita v oblasti surovej stravy a doplnkov, že zakaždým, keď si dal surový homos z naklíčeného cíceru, trpel plynatosťou a pocitom zlého strávenia, keď ho potom uvaril v pare, problémy neboli. Strukoviny a dokonca aj naklíčené strukoviny v istom množstve obsahujú inhibítory enzýmov a ich povarením síce zníčím enzýmy, ale aj tieto inhibítory enzýmov. Naklíčené strukoviny sú stráviteľnejšie krátko povarené.

Tu je ten článok, inak veľmi zaujímavý, píše tam aj o rôznych aspektoch fruitariánstva, o jeho negatívach, vraj za tie roky nikdy nevidel zdravého dlhoročného fruitariána, no píše tam práve o veciach, čo ma roky zaujímali a nikde som na ne nedostala takú jasnú odpoveď.

http://www.renegaderoundtable.com/trans ... -20-08.pdf

A veď aj pri Gersonovej protirakovinovej diéte, kde sa denne pije 13 dávok surových štiav, mali pacienti povolenú napr. Hipokratovu polievku, čo je polievka myslím z koreňovej zeleniny, ide tam zeler, pór, zemiaky... Mohli zjesť napr. 2-3 pečené zemiaky v šupke, príp. raz za čas trochu ryže natural.

Ja myslím, že keď človek občas uvarí v pare alebo šetrne upečie zeleninu, ktorá teda nie je nejak extra chutná surová ako napr. baklažán, zemiaky, mladé fazuľové strúčky, mladý bôb, naklíčené strukoviny, že je to ešte celkom ok. Tak napr. v zime... prídem do Kauflandu a pozerá tam na mňa tá otrasná zelenina - často krát ožiarená, dozrievaná v dozrievárňach, tak mám si kúpiť takúto zeleninu alebo si v zime dajme tomu občas uvarím ryžu natural, quinou a dám si radšej kyslú kapustu.

Ono jde o velice individuální vnímání stravitelnosti každé potraviny a co člověk to názor, čili zde se jednotného návodu dobrat nemůžeme, nicméně občas vařené jídlo určitě nijak nevadí a v zimních měsících může být pro mnohé i nutností.

Stránka 33 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/