Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Vařené potraviny
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=1087
Stránka 23

Autor:  zdenin [ sob úno 26, 2011 10:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Jarda píše:
Oni doktoři hlásají spoustu kravin a ne všechno se jim dá věřit. Pokud se týká čerstvé šťávy, tak s tou určitě není problém a dle mého názoru ji klidně můžete zcela bez omezení.

Pane Jardo v časopise Nová Regena č.3/2011 str.9 dole je článek Zdravě jíst,zdravě žít.Kromě jiného se tam píše
-žaludek tráví bílkoviny a slinivka jen částečně a těžce syrovou zeleninu a živí naše plísně.
-zeleninu tepel.upravenou konzumovat hned po tepelné úpravě atd.
Co si o tomto myslet? Zdenek.

Autor:  Jarda [ ned úno 27, 2011 1:12 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

zdenin píše:
Pane Jardo v časopise Nová Regena č.3/2011 str.9 dole je článek Zdravě jíst,zdravě žít.Kromě jiného se tam píše
-žaludek tráví bílkoviny a slinivka jen částečně a těžce syrovou zeleninu a živí naše plísně.
-zeleninu tepel.upravenou konzumovat hned po tepelné úpravě atd.
Co si o tomto myslet? Zdenek.

Žaludek tráví bílkoviny pouze pokud vůbec produkuje kyselinu chlorovodíkovou a slinivka celkem bez problémů tráví syrovou zeleninu, pokud má potřebné stopové prvky na tvorbu příslušných enzymů. Tepelná úprava zeleniny je nesmysl, to nijak tělu neprospívá, pak již jde o mrtvou potravinu a využitelnost je minimální.

Autor:  zdenin [ ned úno 27, 2011 8:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Jarda píše:
Žaludek tráví bílkoviny pouze pokud vůbec produkuje kyselinu chlorovodíkovou a slinivka celkem bez problémů tráví syrovou zeleninu, pokud má potřebné stopové prvky na tvorbu příslušných enzymů. Tepelná úprava zeleniny je nesmysl, to nijak tělu neprospívá, pak již jde o mrtvou potravinu a využitelnost je minimální.

Promiňte,ale moc mne toto téma zajímá.
V pořadu Rady ptáka loskutáka bylo o mrkvi že pokud chceme Beta karoten na oči tak ze syrové mrkve jej využijeme jen z 10%,ale těsně po uvaření z 90%.Vím jak se díváte na vařenou zeleninu,ale já sním zýdně 1-2kg syrové mrkve,hlavně kvůli očím a tak bych chtěl mít jasno jakou vlastně jíst.

Autor:  Jarda [ ned úno 27, 2011 9:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

zdenin píše:
Promiňte,ale moc mne toto téma zajímá.
V pořadu Rady ptáka loskutáka bylo o mrkvi že pokud chceme Beta karoten na oči tak ze syrové mrkve jej využijeme jen z 10%,ale těsně po uvaření z 90%.Vím jak se díváte na vařenou zeleninu,ale já sním zýdně 1-2kg syrové mrkve,hlavně kvůli očím a tak bych chtěl mít jasno jakou vlastně jíst.

Pokud vám půjde čistě o tu jednu látku, tak je informace správná, ovšem o to většinou vůbec nejde, je potřeba získat celý komplex účinných látek a tam už ta informace správná není.

Autor:  ovekyska [ úte čer 21, 2011 1:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

nedavno som niekde (neviem zial kde, ani podrobnosti) citala, ze cinania nejdia nic surove, proste ta rychla teplna uprava, co ulahcuje travenie a ze samozrejme sice znici enzymy, ale tie oni zas dostavaju zo sojovej omacky.... \":?:\"
o varenej strave vieme svoje, ale ide mi o tie enzymy, mohlo by to byt tak?

Autor:  Jarda [ stř čer 22, 2011 9:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

ovekyska píše:
nedavno som niekde (neviem zial kde, ani podrobnosti) citala, ze cinania nejdia nic surove, proste ta rychla teplna uprava, co ulahcuje travenie a ze samozrejme sice znici enzymy, ale tie oni zas dostavaju zo sojovej omacky.... \":?:\"
o varenej strave vieme svoje, ale ide mi o tie enzymy, mohlo by to byt tak?

Teoreticky ano, ale ne z té, kterou zde koupíte v obchodní síti.

Autor:  ovekyska [ stř čer 22, 2011 10:05 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Jarda píše:
Teoreticky ano, ale ne z té, kterou zde koupíte v obchodní síti.

no, my kupujeme v rakusku, je to dovoz z japonska a podla zlozenia je bez glutamanu a kedejakych tych pridavnych veci, to by snad mohla byt ta...?

Autor:  Jarda [ čtv čer 23, 2011 8:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

ovekyska píše:
no, my kupujeme v rakusku, je to dovoz z japonska a podla zlozenia je bez glutamanu a kedejakych tych pridavnych veci, to by snad mohla byt ta...?

Nedovedu posoudit, ale původní receptury v zemích tradice těchto omáček určitě nepočítaly s komerčním prodejem.

Autor:  Sybilla [ čtv čer 23, 2011 4:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

ovekyska píše:
no, my kupujeme v rakusku, je to dovoz z japonska a podla zlozenia je bez glutamanu a kedejakych tych pridavnych veci, to by snad mohla byt ta...?

Pravá japonská, by mala prirodzene zrieť aspoň 7 rokov v dubových sudoch. Pochybujem, že aj v Rakúsku takú predávajú, alebo to o nej len tvrdia. Pravá musí mať značku originality.

Autor:  Lenka [ čtv kvě 31, 2012 2:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Jedovatost brambor: jedovaté jsou jen ty klíčky, nebo celá brambora která má klíčky? Uvařená.

Autor:  Xeelee [ čtv kvě 31, 2012 2:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

ovekyska píše:
no, my kupujeme v rakusku, je to dovoz z japonska a podla zlozenia je bez glutamanu a kedejakych tych pridavnych veci, to by snad mohla byt ta...?

Sója je přírodním zdrojem glutamátu. Víc si o tom můžeš přečíst v knize Doba jedová.

Autor:  Jarda [ čtv čer 07, 2012 11:45 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Lenka píše:
Jedovatost brambor: jedovaté jsou jen ty klíčky, nebo celá brambora která má klíčky? Uvařená.

Pouze klíčky a pouze u syrové, nebo nazelenalé brambory, vařením nejlépe s kmínem se jedovatost likviduje.

Autor:  bludicka [ pát čer 22, 2012 3:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Inak mňa dosť zaujímalo, či naozaj u všetkých potravín surové znamená automaticky zdravé a nedávno som sa dočítala, že napr. naklíčený cícer je surový veľmi problematický, stačí ho trochu povariť v pare a je stráviteľný. Písal to Jameth Sheridan, dosť veľká kapacita v oblasti surovej stravy a doplnkov, že zakaždým, keď si dal surový homos z naklíčeného cíceru, trpel plynatosťou a pocitom zlého strávenia, keď ho potom uvaril v pare, problémy neboli. Strukoviny a dokonca aj naklíčené strukoviny v istom množstve obsahujú inhibítory enzýmov a ich povarením síce zníčím enzýmy, ale aj tieto inhibítory enzýmov. Naklíčené strukoviny sú stráviteľnejšie krátko povarené.

Tu je ten článok, inak veľmi zaujímavý, píše tam aj o rôznych aspektoch fruitariánstva, o jeho negatívach, vraj za tie roky nikdy nevidel zdravého dlhoročného fruitariána, no píše tam práve o veciach, čo ma roky zaujímali a nikde som na ne nedostala takú jasnú odpoveď.

http://www.renegaderoundtable.com/trans ... -20-08.pdf

A veď aj pri Gersonovej protirakovinovej diéte, kde sa denne pije 13 dávok surových štiav, mali pacienti povolenú napr. Hipokratovu polievku, čo je polievka myslím z koreňovej zeleniny, ide tam zeler, pór, zemiaky... Mohli zjesť napr. 2-3 pečené zemiaky v šupke, príp. raz za čas trochu ryže natural.

Ja myslím, že keď človek občas uvarí v pare alebo šetrne upečie zeleninu, ktorá teda nie je nejak extra chutná surová ako napr. baklažán, zemiaky, mladé fazuľové strúčky, mladý bôb, naklíčené strukoviny, že je to ešte celkom ok. Tak napr. v zime... prídem do Kauflandu a pozerá tam na mňa tá otrasná zelenina - často krát ožiarená, dozrievaná v dozrievárňach, tak mám si kúpiť takúto zeleninu alebo si v zime dajme tomu občas uvarím ryžu natural, quinou a dám si radšej kyslú kapustu.

Autor:  Deane [ pát čer 22, 2012 3:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Ja nechcem znevažovať Vaše stravovanie ale mňa by rozbolela hlava keby som sa najedol surovej fazole. Moja prababka jedla varené celý život a dožila sa 96, dedko sa dožil 90 a keby nebol dostal zápal pľúc tak by bol ešte pekných pár rokov žil, však sa do smrti staral o včely a iba 2 roky pred smrťou doktor zakázal aby ho na družstve zamestnávali, vraj či sú zdraví zamestnávať 88 ročného deda. A to ho ešte nachytali s jednou 37 ročnou pri erotickej činnosti.
Varíš - zomrieš
Nevaríš - zomrieš

Autor:  bludicka [ pát čer 22, 2012 4:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Vařené potraviny

Deane píše:
Ja nechcem znevažovať Vaše stravovanie ale mňa by rozbolela hlava keby som sa najedol surovej fazole. Moja prababka jedla varené celý život a dožila sa 96, dedko sa dožil 90 a keby nebol dostal zápal pľúc tak by bol ešte pekných pár rokov žil, však sa do smrti staral o včely a iba 2 roky pred smrťou doktor zakázal aby ho na družstve zamestnávali, vraj či sú zdraví zamestnávať 88 ročného deda. A to ho ešte nachytali s jednou 37 ročnou pri erotickej činnosti.
Varíš - zomrieš
Nevaríš - zomrieš

Tak to už Vám zostáva sa len spoliehať na Vaše gény, že u Vás budú rovnako fungovať ako u Vašej prababky a dedka.

Stránka 23 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/