Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte bře 19, 2024 8:18 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: ned říj 17, 2010 10:33 pm 
Offline

Registrován: ned říj 10, 2010 11:43 am
Příspěvky: 5
Jarda píše:
To je otázka, zda je podporujete správně, protože zde se obecně doporučuje nesmyslný poměr mastných kyselin, který je pro zdraví člověka nebezpečný. Podle Dr. Budwig má být v těle omega 3 mastné kyseliny 3x víc než omega 6, ovšem doktoři to běžně tvrdí obráceně. Sice asi tuším proč, ale to zde nebudu rozebírat, nicméně základem je pochopit, že omega 6 mastné kyseliny vytváří záněty, převážně slinivky. Nedostatek omega 3 mastné kyseliny prostě znamená špatné zdraví a mimo jiné zdravotní potíže z toho vzniká i rakovina.

Ano, máte pravdu, názory na tuto tematiku se liší. Podle mě je problém v příliš velké konzumaci potravin bohaté na omega-6 mastné kyseliny. Souhlasím s Vámi, většina z kyselin z rodiny omega-6 opravdu spouští inflamaci, na druhé straně je třeba si uvědomit, že jednáme o více kyselinách. Například k. gama linolenová (GLA) je dle mého názoru tělu velmi prospěšná.

Pokud se na problematiku omega 3 a 6 mastných kyselin podíváme z hlediska historicky-biologického, tedy z potravinových zdrojů v minulosti běžně dostupných v naší zeměpisné poloze, nechce se mi věřit tvrzení, že bychom měli přijímat více omega-3 m.k. Ale rád uslyším názor jiný, člověk nikdy nemůže vědět tolik, aby si mohl být něčím stoprocentně jist.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: pon říj 18, 2010 8:29 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28233
Bydliště: Poděbrady
Quisque píše:
Ano, máte pravdu, názory na tuto tematiku se liší. Podle mě je problém v příliš velké konzumaci potravin bohaté na omega-6 mastné kyseliny. Souhlasím s Vámi, většina z kyselin z rodiny omega-6 opravdu spouští inflamaci, na druhé straně je třeba si uvědomit, že jednáme o více kyselinách. Například k. gama linolenová (GLA) je dle mého názoru tělu velmi prospěšná.

Pokud se na problematiku omega 3 a 6 mastných kyselin podíváme z hlediska historicky-biologického, tedy z potravinových zdrojů v minulosti běžně dostupných v naší zeměpisné poloze, nechce se mi věřit tvrzení, že bychom měli přijímat více omega-3 m.k. Ale rád uslyším názor jiný, člověk nikdy nemůže vědět tolik, aby si mohl být něčím stoprocentně jist.

Většina lidí tomu sice věřit nechce, ale pokud se nad tím nezaujatě zamyslíte, tak takových 300 let zpět si chasa při nástupu do služby vymiňovala, že losos bude k jídlu maximálně 2x-3x týdně. Většinou se jedly kachny, husy a nějaký krocan, což je zase velice dobrý zdroj a jako kvalitní olej se běžně používal olej lněný, čerstvě vyrobený, na kterém se běžně smažilo, třeba vdolky. Co se ihned nespotřebovalo, tím se natřela chalupa, čili se domnívám, že to nebylo větším problémem udržet zmíněný poměr mastných kyselin ve prospěch omega 3 mastných kyselin, ale nějaké omega 6 mastné kyseliny jsou určitě potřeba, ovšem v rozumné míře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: pon říj 18, 2010 3:58 pm 
Offline

Registrován: ned říj 10, 2010 11:43 am
Příspěvky: 5
Stále se mi tomu věřit nechce, 300 let není z pohledu vývoje člověka zase až tak dlouhá doba...

V každém případě, pokud se posune na časové ose ještě o nějakou tu řádku století dříve... Naši předkové se určitě mohli ládovat lososem, ten k nám táhl krom léta prakticky nepřetržitě a obsahuje asi 4x více omega 3 než omega 6. Ale kolik jich bylo ve srovnání se sladkovodními rybami?
Dále jsem se podíval na kachnu, husu a krocana. Všechny obsahují znatelně více omega 6 m.k., jen husí vejce je na tom s mastnými kyselinami vcelku vyrovnaně. Zachránit to mohl pouze len, avšak je to jediná plodina z obrovského množství, které u nás rostlo. Lněný olej je opravdu silný argument, jen by mne zajímalo, od jaké historické epochy se tento olej vyrábí a masově používá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: pon říj 18, 2010 8:43 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28233
Bydliště: Poděbrady
Quisque píše:
Stále se mi tomu věřit nechce, 300 let není z pohledu vývoje člověka zase až tak dlouhá doba...

V každém případě, pokud se posune na časové ose ještě o nějakou tu řádku století dříve... Naši předkové se určitě mohli ládovat lososem, ten k nám táhl krom léta prakticky nepřetržitě a obsahuje asi 4x více omega 3 než omega 6. Ale kolik jich bylo ve srovnání se sladkovodními rybami?
Dále jsem se podíval na kachnu, husu a krocana. Všechny obsahují znatelně více omega 6 m.k., jen husí vejce je na tom s mastnými kyselinami vcelku vyrovnaně. Zachránit to mohl pouze len, avšak je to jediná plodina z obrovského množství, které u nás rostlo. Lněný olej je opravdu silný argument, jen by mne zajímalo, od jaké historické epochy se tento olej vyrábí a masově používá.

Tak mě se zdá, že hlavně za posledních padesát let jsme předvedli excelentní skok ve smyslu změny našeho jídelníčku k nepřirozené stravě. Nicméně změny k horšímu probíhají již minimálně 150-200 let, ale před 300 roky se jedlo ještě celkem normálně. Pokud půjdeme mnohem dále do historie lidstva v našich končinách, tak se jedlo nekontaminované zvířectvo z lesa, nějaké ryby a sem tam nějaký domácí pták. Ostatní maso bylo celkem výsadou panstva a také jejich zdravotní stav podle toho vypadal. Len byl základní surovinou na výrobu látek a jeho semena významný zdroj živin chudého lidu. Olej se nedělal lisováním, ale trochu jinak, pouze tepelnou metodou a vyráběl se vždy čerstvý, pouze k okamžitému použití, zbytek byl jako nátěr chalupy. Je to možná nejstarší zdroj čistého oleje vůbec, ale to pouze spekuluji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: čtv říj 21, 2010 9:53 pm 
Offline

Registrován: ned říj 10, 2010 11:43 am
Příspěvky: 5
Tuto debatu bych raději přenechal historikům, ale jsem rád, že jsem slyšel zase jednou nový názor. Ještě bych se chtěl zeptat na Vámi konzumované potraviny/suplementy s obsahem omega 3 krom lnu. Můj oblíbenec, doktor Mercola, tvrdí, že len není zrovna ideální zdroj EPA a DHA v porovnání s rybím tukem nebo třeba krill olejem. Jelikož se zříkáte kupovaného masa a v českých řekách dnes příliš na lososa nenarazíte, zajímá mne alternativa.

Když už jsem u toho vývoje stravování: dle mého názoru se ty nejdrastičtější věci dějí posledních 50 let, zejména kontaminace jedy a těžkými kovy je opravdu kritická. Toto téma mne velice oslovilo a strávil jsem vcelku velké množství času jeho studiem, ale rozhodně to nebyla ztráta času, to propojení zejména s psychickými poruchami a nemocemi je nepřehlédnutelné. Bez těžkých kovů bychom také měli podstatně menší (ne-li žádné) problémy s patogeny ve střevech, což je pro naše zdraví klíčový orgán.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: čtv říj 21, 2010 10:05 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
Taký lis na ľanový olej sa dá vidieť aj v Zuberci v muzeu Oravskej dedinky.
Olejárne
Olejárne boli manufaktúrne zariadenia, v ktorých sa lisovalo ľanové semeno na ľanový olej. Olejáreň sa skladala z pece, stúp a lisovacieho stroja. Ľanové semeno sa najprv stĺklo v drevených stupách. Stupy boli diery v drevených kladách, do ktorých sa nasypalo semeno a drvilo šľapadlovými drevenými kladivami. Takto sa získala ľanová múčka, ktorá sa v peci pripražila a ešte za horúca sa nasypala do lisovacieho stroja. V lise sa vyvinutím veľkého tlaku vytlačil so semennej ľanovej múčky ľanový olej. Lisy boli dvojakého druhu. Na skrutku (šróbu) alebo na taran. Lis na skrutku stláčal múčku tlakom skrutky na kovové panvice, obalené plsťou z konského chvosta, kde bola múčka nasypaná. Plsť zo srsti konského chvosta mala úlohu cedidla. Pri taranovom lisovacom stroji boli panvice s múčkou stláčané klinmi, ktoré boli zatĺkané mohutnými drevenými kladivami – taranmi. Ľanový olej sa používal na mastenie jedál a hlavne kapustnice v pôstnom období.

Niečo sa mi marí, že pri tom lise bolo napísané, že sa používal aj na svietenie?..ale nie som si celkom istý.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: pát říj 22, 2010 8:52 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28233
Bydliště: Poděbrady
Quisque píše:
Tuto debatu bych raději přenechal historikům, ale jsem rád, že jsem slyšel zase jednou nový názor. Ještě bych se chtěl zeptat na Vámi konzumované potraviny/suplementy s obsahem omega 3 krom lnu. Můj oblíbenec, doktor Mercola, tvrdí, že len není zrovna ideální zdroj EPA a DHA v porovnání s rybím tukem nebo třeba krill olejem. Jelikož se zříkáte kupovaného masa a v českých řekách dnes příliš na lososa nenarazíte, zajímá mne alternativa.

Když už jsem u toho vývoje stravování: dle mého názoru se ty nejdrastičtější věci dějí posledních 50 let, zejména kontaminace jedy a těžkými kovy je opravdu kritická. Toto téma mne velice oslovilo a strávil jsem vcelku velké množství času jeho studiem, ale rozhodně to nebyla ztráta času, to propojení zejména s psychickými poruchami a nemocemi je nepřehlédnutelné. Bez těžkých kovů bychom také měli podstatně menší (ne-li žádné) problémy s patogeny ve střevech, což je pro naše zdraví klíčový orgán.

Osobně rybí oleje opravdu nemusím, když vidím kolik bordelu vypouštíme do řek a ty samozřejmě tečou do moře, kde žijí ty ryby z nichž je ten olej. Holt všechno co my vyhazujeme do přírody nám ona zase servíruje na naše talíře s tím nic nenaděláte a lněný olej je z tohoto pohledu nekontaminovaný. Alternativu tedy neznám, snad pouze olej z jednoznačně aljašského nekontaminovaného lososa, ale to bude cenově někde jinde. Jinak opravdu za posledních 50 let jme nad přírodou opravdu zdánlivě zvítězili, ovšem pouze zdánlivě. Nyní nám to dává vyžrat s plnou parádou a za pár let tady nebude poživatelné bez rizika skoro nic. Já to vidím na návrat k drobnému hospodaření a bude to nutné, protože jinak budeme stádo neduživých trosek a ne lidé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: pát říj 22, 2010 8:56 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28233
Bydliště: Poděbrady
mohy píše:
Taký lis na ľanový olej sa dá vidieť aj v Zuberci v muzeu Oravskej dedinky.
Olejárne
Olejárne boli manufaktúrne zariadenia, v ktorých sa lisovalo ľanové semeno na ľanový olej. Olejáreň sa skladala z pece, stúp a lisovacieho stroja. Ľanové semeno sa najprv stĺklo v drevených stupách. Stupy boli diery v drevených kladách, do ktorých sa nasypalo semeno a drvilo šľapadlovými drevenými kladivami. Takto sa získala ľanová múčka, ktorá sa v peci pripražila a ešte za horúca sa nasypala do lisovacieho stroja. V lise sa vyvinutím veľkého tlaku vytlačil so semennej ľanovej múčky ľanový olej. Lisy boli dvojakého druhu. Na skrutku (šróbu) alebo na taran. Lis na skrutku stláčal múčku tlakom skrutky na kovové panvice, obalené plsťou z konského chvosta, kde bola múčka nasypaná. Plsť zo srsti konského chvosta mala úlohu cedidla. Pri taranovom lisovacom stroji boli panvice s múčkou stláčané klinmi, ktoré boli zatĺkané mohutnými drevenými kladivami – taranmi. Ľanový olej sa používal na mastenie jedál a hlavne kapustnice v pôstnom období.

Niečo sa mi marí, že pri tom lise bolo napísané, že sa používal aj na svietenie?..ale nie som si celkom istý.

Jak vidíte naši předci si téměř bez vybavení dovedli poradit opravdu s mnoha problémy a někdy nám nad jejich jednoduchou moudrostí zůstává rozum stát.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: stř říj 27, 2010 9:56 pm 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
Jarda píše:
Většina lidí tomu sice věřit nechce, ale pokud se nad tím nezaujatě zamyslíte, tak takových 300 let zpět si chasa při nástupu do služby vymiňovala, že losos bude k jídlu maximálně 2x-3x týdně. Většinou se jedly kachny, husy a nějaký krocan, což je zase velice dobrý zdroj a jako kvalitní olej se běžně používal olej lněný, čerstvě vyrobený, na kterém se běžně smažilo, třeba vdolky. Co se ihned nespotřebovalo, tím se natřela chalupa, čili se domnívám, že to nebylo větším problémem udržet zmíněný poměr mastných kyselin ve prospěch omega 3 mastných kyselin, ale nějaké omega 6 mastné kyseliny jsou určitě potřeba, ovšem v rozumné míře.

Před 300 lety chasa jedla převážně husy a kachny, ale jí se to nelíbilo a chtěli lososa? V kterém království to bylo? \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\"

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: čtv říj 28, 2010 6:53 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28233
Bydliště: Poděbrady
Vševěd píše:
Před 300 lety chasa jedla převážně husy a kachny, ale jí se to nelíbilo a chtěli lososa? V kterém království to bylo? \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\" \":lol:\"

Přečtěte si to ještě jednou, máte to obráceně a bylo to tady, stačí se podívat do nějakých historických záznamů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: čtv říj 28, 2010 8:54 am 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
aha, už to vidím, oni se rozčilovali, že jim dávali lososa příliš často.
Co já vím, tak viděli maso tak jednou za týden, většinou jedli suché brambory a nebo chleba a podmáslí a podobné jídla. Že by si je sedlák vykrmoval masem, to se mi teda nechce věřit. A husu viděli tak o posvícení, jednou za rok.

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: čtv říj 28, 2010 9:11 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28233
Bydliště: Poděbrady
Vševěd píše:
aha, už to vidím, oni se rozčilovali, že jim dávali lososa příliš často.
Co já vím, tak viděli maso tak jednou za týden, většinou jedli suché brambory a nebo chleba a podmáslí a podobné jídla. Že by si je sedlák vykrmoval masem, to se mi teda nechce věřit. A husu viděli tak o posvícení, jednou za rok.

U té skladby stravy a u husy máte pravdu a toho lososa si nastudujte. Nejvíce nemocí bylo u bohatých lidí krmených vepřovým masem a zvěřinou, holt tam puriny a kyseliny udělaly svoji práci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: čtv říj 28, 2010 4:28 pm 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
Jarda píše:
U té skladby stravy a u husy máte pravdu a toho lososa si nastudujte. Nejvíce nemocí bylo u bohatých lidí krmených vepřovým masem a zvěřinou, holt tam puriny a kyseliny udělaly svoji práci.

Máte vzácný talent naprosto převrátit svoje tvrzení během několika okamžiků.
Tak nejdřív tvrdíte, že chasa jedla krocany, husy a kačeny a bouřili se, když jim dávali 3x týdně lososa.
Teď zase tvrdíte, že s tou skladbou jídla mám pravdu.
Už se v tom nevyznám.
že se říká dně nemoc králů, to asi víme všichni, a taktéž proč se jí tak říká.
Ale s tou chasou mi to opravdu uniká.
U sedláka, který by mně cpal masem, bych docela rád sloužil.

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: čtv říj 28, 2010 9:30 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28233
Bydliště: Poděbrady
Vševěd píše:
Máte vzácný talent naprosto převrátit svoje tvrzení během několika okamžiků.
Tak nejdřív tvrdíte, že chasa jedla krocany, husy a kačeny a bouřili se, když jim dávali 3x týdně lososa.
Teď zase tvrdíte, že s tou skladbou jídla mám pravdu.
Už se v tom nevyznám.
že se říká dně nemoc králů, to asi víme všichni, a taktéž proč se jí tak říká.
Ale s tou chasou mi to opravdu uniká.
U sedláka, který by mně cpal masem, bych docela rád sloužil.

To není důležité, vyprdněte se na to, případně si moje příspěvky přečtěte ještě jednou. Já se nedomnívám, že bych něco otočil a pokud to tak chápete, tak je mě to jedno, stejně se bavíte stále o hovadinách a chytáte se naprosto nepodstatných blbostí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Extrémní pocení
PříspěvekNapsal: pát říj 29, 2010 8:29 am 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
máte pravdu, prdím na to.

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 70 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz