Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob pro 15, 2018 2:22 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 203 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2013 8:11 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
Hned na úvod, pokud někomu jde o posilování, tak na to je JINÉ VLÁKNO: viewtopic.php?f=6&t=370&hilit=robi

Jinak pro sport jako takový jste tu správně (jen bych prosil kulturisty aby raději využívali jiná vlákna nebo fóra zaměřená přímo pro ně, to samé platí pro ty kdo chtějí psát o supermarketové stravě, ať si najdou raději vhodnější fórum...)

Pokud nějaký posilující dělá i jiný doplňkový - třeba vytrvalostní sport, je tu vítán :-)
:arrow: HLAVNĚ: BĚH, CYKLISTIKA, BĚH NA LYŽÍCH, PLAVÁNÍ, ....disciplíny jako duatlon, triatlon,Ironman, akce typu 10km, (půl)maraton, Horská výzva apod....

Obecně doporučuju vytrvalcům postupně navyšovat tuky na úkor sacharidů, a hlídat si doplnění proteinů aby bylo ani méně ani více než je dle kalkulačky proteinů.
Malý přehled v čem je kolik proteinů, tuků...a jaké tuky jsou vhodné...
(první dva přehledy - bílkoviny, a druhý - tuky) :
viewtopic.php?f=10&t=3531&start=75

Přispějte se svou troškou do mlýna co se týká úpravy jídelníčku s přihlédnutím k zásadám které razí toto fórum..., a jaké doplňky považujete za podle vás nezbytné (s přihlédnutím k věku, druhu sportu, nemocem apod.) :wink:

...stojí za to připomenout pravdivé úsloví:
Citace:
Nechci Ti "kecat" do toho, na jaké úrovni máš sportovat. Už dávno znám rčení "sportem ke zdraví","zdraví za sport" a "vrcholovým sportem k trvalé invaliditě".


Co se týká chůze, různých cviků, Bolesti páteře a kloubů, fyzioterapie, a východních směrů (taiči,čchikung,jóga apod), tak vlákno k tomu je jinde, a to konkrétně tady: viewtopic.php?f=10&t=732&hilit=Ch%C5%AFze

Citace:
:idea: V PODVLÁKNĚ 6, JSOU PRAKTICKÉ PŘEHLEDY (lžičkové a gramové tabulky) NEJPOUŽÍVANĚJŠÍCH POTRAVIN (bílkovinný a tukový režim)


----------------------------------

V dnešní stresující hektické době, je vytrvalostní sport a fyz.aktivita považována za jeden z nejúčinnějších bojovníků proti stresu (PODMÍNKOU JE ALE MINIMÁLNĚ 3x TÝDNĚ, a taky alespoň 1 den bez sportu na regeneraci...! :mrgreen: ) - :arrow: vyčistí si člověk hlavu, sníží se stresový nahromaděný kortizol, vyplaví se endorfiny látky "štěstí"......(Kerstin Kraska-Lüdecke - 2007... "Obzvláste úcinnymi pomocníky byvají vytrvalostní sporty, napriklad behání, chuze, cyklistika, turistika, plavání, zimní běh na běžkách..." ), také tělo se naučí lépe hospodařit s fyz. i duševními silami, lépe a více ukládá glykogenu ve svalecha a játrech atd.(Pravidelný trénink nejenom zvyšuje schopnost svalstva skladovat sacharidy ve formě glykogenu, ale také pomáhá energii hospodárně spalovat. Trénovaný sval obsahuje oproti netrénovanému 3 - 4 x více glykogenu, paliva které se hodí)
Pravidelný vytrvalostní trénink zvyšuje schopnost kosterního svalstva využívat tuky jako zdroje energie pro svalovou činnost.
Díky správné výživě a tréninku obecné vytrvalosti s nižší a střední intenzitou se jako zdroje energie více využívají tukové zásoby a šetří se glykogen. Tímto způsobem taky dochází k úbytku hmotnosti.
Je možné to vyjádřit i následovně: Kvalitně fungující tukový metabolismus je znakem dobře trénované obecné vytrvalosti.

:idea: Pan Jarda vřele doporučuje min.1hodinu svižné chůze denně, nejlépe v přírodě, lesem nebo podél tekoucí vody... :-) , čímž mne před lety "vyhnal" víc do přírody a tímto mu zpětně znovu děkuji....
(od té doby jsem sport rozšířil na silniční cyklistiku a pomalý běh na dlouhé vzdálenosti a dlouhé (horské) tůry a výlety.

Citace:
Co se týká POSILOVEN A TĚLOCVIČEN, a kulturistů, má pan Jarda jasný názor:
...prostředí tělocvičen je plné plísní a také dochází k vylučování velkého množství kyselin při cvičení, což naprostá většina cvičících nedovede urejdovat. Pak na sebe potíže nedají dlouho čekat. Fyzickou zátěž naopak vyloženě doporučuji, tedy cvičení jako takové určitě neodmítám. Dobrým vodítkem vhodnosti sportu je, zda udržíte na této stravě normální průběh křivky pH...Vždy je třeba sledovat trávení, dokonalou defekaci (POZN:a kvalitu lejna) a kyselost moči.
Z hlediska nedostatku slunce, kyslíku a přírodních záporných iontů u populace, je lépe dělat jakýkoliv sport na čerstvém vzduchu a ne v zapáchající a zaplísněné tělocvičně. Venkovní aktivity většinou prospívají tělu více.

...dále klíčové ke sportu: xion: Mudreho cloveka nezaujima iba niekolko rokov mladi, ale zaujima ho aj to, v akom stave bude v neskorsom veku ..A odpověd pan Jardy: jde o to pochopit o čem na těchto stránkách mluvím a co se snažím lidem dostat do hlavy i proti jejich vůli. Je to opravdu o celém životě a především o stáří, kdy mě všichni kopnou jako nepotřebný odpad do prdele a musím se o sebe postarat, což jako chromajzl asi nedokážu. Pak budu léta živořit s dobrým pocitem, jak jsem si to podělal a smrt budu chápat jako vysvobození. Ne děkuji o toto já zájem nemám, chci žít a být zdravý až do svého konce a chci se o sebe postarat, protože to nikdo jiný za mě stejně neudělá i kdybych měl jakékoliv jmění.


----------

Návody jak užívat některé doplňky (Hořčík, Kolagen, MSM, BCAA, Lysin atd.) a nabídka pana Jardy, je tady:
viewforum.php?f=26

Návody na ořechové mléko:
viewtopic.php?f=6&t=1555&hilit=prehladne#orech_ml

Návody na různé varianty směsi Dr.Budwig (s tvarohem i bez tvarohu :
viewtopic.php?f=18&t=415&hilit=tvaroh

Výroba domácího levnějšího iontového nápoje:
viewtopic.php?f=10&t=732&p=46114&hilit=iontov%C3%A9ho+n%C3%A1poje#p46114

( :!: POZOR - kupované ionťáky a gely a různé doplňky, mohou u některých způsobovat kandidózu, velkou únavu a chronické zdr.problémy - viz např. na iprima TV zkušenost některých členů tohoto fóra:

Reportéři na vaší straně 16.4.2013
http://play.iprima.cz/iprima/354072/all


VIDEONÁVODY ke kutilov.cz:

Domácí výroba Koenzymu Q10 s olejem
http://www.youtube.com/watch?v=NiXn0xS0_0A

Domácí výroba energetického nápoje pro duševně pracující (C+Arginin+Taurin)
http://www.youtube.com/watch?v=SJC-IoZRMsg

Domácí výroba Jitrocelového sirupu a lihové tinktury z Kotvičníku[/b]-kapky jsou pak levnější než konzumace samotného kotvičníku.... :-)
(místo cukru použít třeba xylitol nebo stevii....)
http://www.youtube.com/watch?v=au7rLU_Vj5g

Výroba tvarohu (farmářské mléko + kyselina mléčná)
http://www.youtube.com/watch?v=LUZDgb1-_Nk
(to samé jde bez kyseliny mléčné - pouhým citronem a mlékem, nebo použít SYROVÁTKU...stačí mléko zahřát na cca 60stupňů a nechat zchladnout na 40stupňů a poté přidat na cca 3L klidně stačí sklenička syrovátky...)
----------
:?: používáte i jiné byliny nebo doplňky (spirulina apod.) ? ...podělte se... :wink:


Naposledy upravil muflon dne stř črc 10, 2013 10:41 am, celkově upraveno 49

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2013 8:11 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
Koukám že jste pane Jardo přidal kromě collagenu i protein CFM, Lysin a BCAA - do Vaší nabídky zboží (Potravní doplňky, proteiny, aminokyseliny viewtopic.php?f=26&t=2235&p=53644#p53644)

:?: zařadíte do nabídky také Arginin a Glutamin ?
(glutamin je vhodný na např.:
* "zabraňuje" přetrénování
* Glutamin regeneruje svaly
* pomáhá vylučovat růstový hormon
* L-Glutamin zvyšuje imunitu

------------------

Pro vytrvalostní sportovce (dlouhé horské tůry,pomalý běh 10-20km, nebo pomalý běh s hůlkami nordic walking (kursy pořádá A.Tvrzník a Mgr.Krůta), se velmi doporučuje tzv.palatinosa kvůli pomalému vstřebávání a rozložení využití sacharidů tělem, bez zatížení trávícího traktu.

:?: Jaký prosím máte názor na palatinosu (přeci jen je to "vypreparovaný" disacharid, kde jsem trochu na rozpacích....:

http://www.4fitness.cz/vyhodna-baleni-n ... kg-p-1121/

Výroba Palatinosy:
Palatinóza se vyrábí enzymaticky ze sacharózy přes bakteriální fermentaci. Mikroorganismy, které produkují tento enzym jsou Protaminobacter rubrum, Leuconostoc mesenteroides, aj. Ovšem k průmyslové výrobě Palatinózy se užívá především Protaminobacter rubrum .Enzymy způsobí změnu glykosidické vazby mezi glukózou a fruktózou z α- 1, 2 na α- 1, 6. Tato nová vazba je mnohem stabilnější a tím způsobuje pomalejší trávení a vstřebávání Palatinosy v lidském těle. Ovlivňuje také nutriční a technologické vlastnosti.

Poté probíhají čistící procesy, včetně filtrace, krystalizace a praní a následuje sušení a chlazení Palatinosy. Výsledkem je bílý krystalický prášek – Palatinóza.

Palatinóza se řadí do potravin s velmi nízkým glykemickým indexem, její GI je 32. Díky změněné vazbě dochází k pomalejší, ale kompletní hydrolýze a vstřebávání. Poskytuje pozvolné, ale trvalé uvolňování energie. Palatinóza se vstřebává 4x-5x pomaleji než sacharóza. Tímto způsobem zajišťuje zásoby glukózy jako paliva pro tělo a mozek v době, kdy už jako tento zdroj nepůsobí z potravy přijatá glukóza ani sacharóza.

Popis produktu

Palatinóza 1kg | Palatinosa je obchodní název pro isomaltulózu, sacharid přirozeně se vyskytující v medu a melase. Jedná se o zdraví prospěšný disacharid, skládající se stejně jako sacharóza z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Palatinosa je disacharid podobně jako Sacharóza.

Pokud sledujete inzulinovou resistenci a dbáte na příjem jídla s nízkým GI ( glykemický index ), zároveň však potřebujete přijmout energii a zregenerovat, je pro vás Palatinoza to pravé. Palatinosa má GI jen 32 což je na škále glykemického indexu velmi malá hodnota. Až v trávicím ústrojí střeva se Palatinosa plně využívá jako Glukóza a Fruktóza.

· stimuluje růst bifidogenní mikroflóry (využití v mlékárenském průmyslu)

· gastrointestinální tolerance je stejná jako u sacharózy (i při vysokých dávkách), takže není vhodná pro osoby s již existující nesnášenlivostí fruktózy a pro osoby které nemohou trávit sacharózu


Čím je Palatinóza lepší než jiné sacharidy?

· Palatinóza je jediný sacharid s nízkým glykemickým indexem (GI 32) s pozvolnou dodávkou energie ve formě glukózy. Nízký GI umožňuje získávat vyšší podíl energie z tuků ve srovnání s běžnými sacharidy...(zatímco třeba takový maltodextrin má moc vysoký glyk.index GI....)

· podporuje lepší oxidaci tuků během fyzické aktivity (zvyšuje využití tuku a mastných kyselin jako zdroje energie, čímž zvyšuje výkonnost a vytrvalost)

· nezpůsobuje náhlý a rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi a tedy i hladiny inzulinu (jelikož se glukóza dostává do krve pomalu. To znamená, že dodává energii nepřetržitě ve formě glukózy po delší dobu, cože je prospěšné pro svaly i mozek)

· nezvyšuje inzulínovou rezistenci (orgány jsou citlivé na inzulin)

· dodává tělu potřebnou energii, zatímco její nízká glykemická odpověď a s tím spojené snížení uvolňování inzulinu má pozitivní vliv na látkovou výměnu


Pro koho je vhodná Palatinóza?:

- Palatinosa je vhodná pro všechny, kteří chtějí udržovat a optimalizovat fyzickou a psychickou výkonnost a dále pro osoby, které
dbají na vyváženou stravu a zdravý životní styl
- pro atlety a sportovce, kteří užívají sacharidy ve vytrvalostním tréninku
- pro osoby při zvýšené fyzické nebo psychické zátěži
- diabetes a redukční výživa: Konzumace potravin obsahujících Palatinosu místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami obsahujícími cukr
- kazivost zubů: Konzumace potravin/nápojů obsahujících Palatinosu místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů
- sladivost Palatinosy je přibližně na úrovni hroznového cukru, tedy poloviční než Sacharosa (cukr krystal)
- kalorická hodnota Isomaltulosy - Palatinosa je 1700kJ
- Isomaltulosa - Palatinosa nezvyšuje inzulínovou rezistenci (důležité pro vytrvalce, kteří si hlídají vysoký metabolismus tuků)
- ke snížení inzulínové rezistence ( tj. zvýšení citlivosti na Inzulín) pomáhá půst od jednoduchých sacharidů s vysokým GI
- Palatinosa s GI 32 kontrolovaně uvolňuje energii a předchází návalům hladu
- 4 až 5x prodloužené vstřebávání Palatinosy díky silnější vazbě Glukosy a Fruktosy oproti běžnému cukru Sacharose
- Palatinosa se nerozkládá již v ústech
- nepůsobí na vznik zubního kazu
- Isomaltulosa = Palatinosa je jediný vhodný sacharid pro použití s L-Glutaminem
--------
PS: ještě existuje maltodextrin z voskové kukuřice vhodný pro maratonce a vytrvalostní sporty...má glyk.index jenom 6 (normální maltodextriny mají GI cca 12-15.

:?: nevim ale zda Palatinosa nezhoršuje kandidu a jiné nepěkné "radosti" v těle :mrgreen:


Naposledy upravil muflon dne stř kvě 15, 2013 11:12 am, celkově upraveno 4

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2013 8:12 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
kvůli kompletnějším info ke sportu, překopírovávám pár příspěvků z jiných vláken...:

ravima píše:
Doporučuju místo fóra, kde se to dnes hemží desítkami různých nesmyslných názorů pročíst pořádně úvodní stránky http://www.zdravi-az.cz
Samozřejmě by se daly (a měly) doplnit o pár zajímavých věcí z fóra, ale i tak jak jsou dnes naprosto stačí, kdo je přečte, řídí se jimi a neleze zbytečně do fóra, tak má zpravidla po problémech....


Jarda:
nehledejte v tom zase tak velké složitosti, hlavní je stravu dobře trávit, pak zase tolik nezáleží na tom jaká je její skladba. Ono je to více o využitelnosti stravy, než o její kvalitě a množství.
prostředí a způsob kontaktu s ním je mnohem více než strava, ono třeba to, že se člověk projde bosý v trávě s ranní rosou a u toho správně dýchá, dovede takové divy, že řešit k tomu druh a množství použitého oleje je opravdu na jiné koleji....(jde o čistě fyzikální jev zvaný uzemnění, který odvede z těla kladný náboj a tím srovná elektrický potenciál na buňkách)...

xion:
vycisti si creva a vycisti pecen (játra) - hlavny energeticky organ v tele, a zacne ti zo zasob glykogenu uvolnovat tolko glukozy, ze budes vediet makat aj cely den bez jedla.

tomc:
Příklad denního jídelníčku je velice podnětný, mám jen dotaz, jak jej doplnit, pokud člověk pravidelně během dne aktivně sportuje(např. 5 hodin na kole, nebo 3h běhu,...) nebo těžce fyzicky pracuje (např. 10 h těžba dřeva v lese).

Jarda píše:
Prakticky nijak je to otázka spalování konkrétního jedince a využitelnosti stravy, případně stačí dát té potravy více, ovšem nebývá to nutné. Jde pouze o zvyk a tělo začne jinak hospodařit, nebo prostě dodáte tuk a máte paliva dostatek...

Jindra píše:
mám tady kolegu (tomc) se stejným problémem taky dost sportuju (třeba 130 km na kole) a taky dost dřu v lese, což mne moc baví; zkouším různé kombinace jídla, abych našel to nejvýhodnější (snažím se samozřejmě nezatěžovat trávení, abych měl energii na tu danou činnost, ovšem jako vitarián s tímhle zpravidla nemám problém, syrová strava je enzymaticky živá). Zrovna tento víkend jsem v lese byl oba dny takřka od rána do večera a testoval jsem "novinku" - použít kokosový olej. Kokosový je dobrý už sám o sobě, ale proč si neosladit život dobrou čokoládkou, takže jsem smíchal kokosolej, nepražený kakaový prášek a osladil Xylitolem (věřím totiž jeho pozitivnímu vlivu na zuby). Vznikla vynikající čokoláda no a během práce v lese, navíc v tom hicu (slunko pěkně pařilo), jsem jedl jen 1x odhadem 80 g (možná 100, víc to nebylo) takovéhle čokolády. Energie jsem měl dostatek, byl jsem příjemně v pohodě, takže při velkých zátěžích rozhodně míním kokosový olej ještě nějakou dobu testovat.
Ovšem jak píše pan Jarda "je to otázka spalování konkrétního jedince", u Vás to může samozřejmě fungovat jinak. Moje uvedená zkušenost však je veskrze pozitivní.

muflon píše:
...nejde jen o množství a druh jídla, ale i o jeho načasování - co a kdy něco jíst v souvislosti s větší fyz.zátěží - jak dlouho před, během, nebo po určitém větším fyz.výkonu (práce v lese, intenzivnější sport trvající déle než hodinu...apod)
jako určitou inspiraci (nikoli všeobecný návod pro každého) uvádím k diskusi nebo vyzkoušení:
zrádnost převahy sacharidů: http://www.behej.com/topic/11084-stravovaci-plan/1

Další důležitou oblastí je i doplňování minerálů a jiných prvků před, během nebo po větším fyz.výkonu:http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/content/view/187/31/
- " ...Sodíkový, draslíkový a chloridový iont tvoří základní trojici minerálů každého živého organismu. Jejich rovnováha je vzájemně provázaná ...
PS: nelze ovšem spoléhat jen na nějaké módní sportovní energo drinky a gely, a iontové nápoje http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/content/view/116/65/

Callas píše:
...Mel bych jeste jeden dotaz, mam obavu ze s touhle stravou prijdu o vahu a svalovou hmotu... protoze jeste nemam podchycene, jak do sebe dostat dost bilkovin... Poradili byste mi nejaky vzorec, kolik gramu bilkovin na svou vahu bych mel prijmout, abych si zachoval vahu a svalovou hmotu? A pripadne kolik v klidovy den a kolik v den kdy sportuju (plavani, badminton, brusle, posilovna)?
A jakym zpusobem je idealni bilkoviny prijimat? Krom lustenin a seminek je jeste nejaka vhodna podoba jak je prijimat? Libil se mi zde zminovany recept rozetrit cesnek do syroveho vejce pockat a pak ho vypit... ale v zajmu ocisty strev, bych asi vejce ted nemel...

Jarda píše:
Citace:
Bílkoviny jsou prakticky ve všem, toho se není třeba bát, jenom si to musíte chvilku počítat, než na to přijdete
, čili dobrý nástroj je třeba na stránkách flora.cz.

Tom Kořenek píše:
Chci se zeptat v cem jsou spatne proteinaky? Myslim tim samotny proteinovy prasek. Mam doma nekolik druhu (syrovatkovy, vajecny, sojovy) a kdyz aktivne sportuju a nechci jist kravske syry a maso tak nevim jak moc doplnit bilkoviny alespon na minimalni moznou hranici. Kefir z houby piju taky, ale i s kefirem bych se sotva dostal na 0.5gramu na kg hmotnosti.

Citace:
Jarda píše: Tak oni ty proteinové nápoje špatné nejsou, nicméně většinou vedou k předávkovávání bílkovin a to pak vede ke zdravotním problémům. Jinak v rozumném množství asi zásadně neškodí, nicméně komplex výživných látek v kvalitní stravě asi nenahradí.


Badatel-Sk píše:
Dobrý deň, pred nejakým časom som sa dal prevažne na surovú stravu (v pomere zhruba 80% surovej ku 20% varenej, niekedy mám dni, kedy som len na 100% surovej strave) teda veľa zeleniny, ovocia a ich čerstvé šťavy, hlavne mrkvová, v podstate sa držím Dr. Walkera. Dosiahol som, čo som chcel - lepšiu pleť, resp. odstránenie problémov, s ktorými som sa trápil posledné 3-4 roky. Všetko by bolo fajn, len ma trápi, že chudnem a niekedy neznesiteľný hlad - keď som len na surovej strave. S tukmi som robil veľkú chybu - škodlivé som dávno všetky vylúčil a nenahradil ich tými správnymi. Dnes sa snažím ich dopĺňať olivovým olejom, avokádom, orechmi a olejnatými semenami - ale zatiaľ ubehlo málo času na viditeľné výsledky. Zaujímalo by ma, ako správne telu dodať bielkoviny, ak sa vyhýbam mlieku a mliečnym výrobkom a mäso som výrazne obmedzil - max. 1 krát týždenne aj to len s kvantom zeleniny.
Človek, ak športuje, by mal telu denne dodať 1 až 2g bielkovín na kg hmotnosti. Kde také množstvo bielkovín z rastlinných zdrojov zohnať? Bolo by podľa Vás vhodné vyrábať si akési "proteínové nápoje" z veľkých dávok olejnatých semien a orechov? Ako aj Walker uvádza - pomlieť mlynčekom konkrétne orechy a semená a rozmixovať ich v teplej vode s medom - vznikne akési "mlieko". Walker uvádza nízke dávky, mňa by zaujímalo, ak napr. slnečnicové semená obsahujú 27g bielkovín na 100g, potom rozomletím 400g takýchto semien by som získal 108g bielkovín, čo by takmer stačilo (samozrejme by som semená a orechy kombinoval, toto uvádzam len pre jednoduchú kalkuláciu) - je takto zhotovený nápoj vhodný na dennú konzumáciu na získanie potrebných bielkovín z rastlinných zdrojov??

Jarda píše:
Walker sám jedl vajíčka, sýry a možná používal i další zdroje bílkovin, přeci je to již nějaká doba, ale vše bylo trochu jinak výživné, dnes je skoro vše hlušina, ale zase můžete aplikovat čisté aminokyseliny, což se v jeho době nedalo. Jinak ořechové mléko zde také popisuji, to určitě používat můžete. Dále existují i hrachové, rýžové a syrovátkové proteiny, čili nabídka je slušná.
ravima píše:
....v jednom litru šťávy z mrkve bude tak 10g bílkovin...

Jarda píše:
Já to nepíšu jako nutnost, ale jako horní použitelné dávky. Méně bílkovin většinou nijak neškodí i když 0,5 g na kilo váhy a den je již docela dost málo, rozumné je dávat tak 0,7 g. Jakékoliv obiloviny i tyto uvedené (pohanka,jáhly,oves), jsou problematické a je třeba si vyzkoušet jak je snesete, obecně se nejlépe snášejí takové domácí vafle, což jsem zde tuším již popisoval, ale ani to nemusí u vás fungovat a potom je lepší se obilovin vzdát. Uvedený postup by teoreticky fungovat mohl, ale bez pokusu to stejně nezjistíte a určitě nebude univerzálně použitelný pro každého.

Pavel Veselý píše :
zdroje sacharidů- např.grepy,řepa,mrkev,kefír,jáhly,pohanka
zdroje bílkovin:vejce,kefír,ořechy,sýry,kachní maso,teď kapr,občas ovar,proteinový doplněk pro sportovce
zdroj tuku:olivový olej,sirná patlanina,rybí olej,máslo,občas sádlo,ořechy a semena,[b]kefír vyráběný ze 30ti %ní smetany,kokosový olej[/b]
zbytek jídla je jakákoliv nesladká zelenina syrová i vařená v jakémkoliv množství a když mám peníze na hodně zeleniny tak šťávy z nesladké zeleniny.
Výsledek této mé stravy cca po měsíci a půl je ploché břicho,úplné odstranění nadýmání,zmizení chronických bolestí břicha se kterými si nevěděl rady žádný mudr(sono a gastro v pořádku),PH běhá jak má a když ne tak přidám víc okurek,stolice podle p. Jardy(ušetřím i za hajzlpapír).
těch sacharidů a bílkovin tam mám tolik proto že sportuju 10-15 hodin týdně takže to spálím a na kvasinku nic nezbyde.
hlavně je třeba se naučit počítat sacharidy,měl jsem ze začátku váhu ale teď už to jde od oka např:
1 grep 20g sacharidů
1 větší mrkev 20g sacharidů
1 střední řepa 20g sacharidů
1 l kefíru 40g sacharidů
půl hrnku jáhel nebo pohanky 100g sacharidů-POZOR celodenní dávka-když to chci sníst v 1 den tak nejím mrkev řepu kefír ani grep.
kdybych nesportoval tak jdu se sacharidy klidně na 50g denně protože to by měla být dávka kterou za den spotřebuje mozek,tělu stačí jako energie tuk.
Prvních 14 dní mi bylo skutečně zle ale ustupující chronické bolesti břicha mě utvrzovaly že jsem na správné cestě.Teď už jsem si na tuto dietu zvykl a funguju normálně.Váha neklesá ani nestoupá a sportovní výkonost se spíše zvedá protože dělám vytrvalostní sporty kde jde převážně o spalování tuku.
Ale HLAVNĚ jsem rád že nemám ty bolesti břicha a prdění.

Jarda píše:
To máte pěkné výsledky a je krásně vidět, že stačí problém pochopit a je po problému, což je vlastně jediný důvod, proč jsou lidé nemocní.

Pavel veselý píše:
...Pokud ubejvaj svaly tak bude bílkovin málo.Pokud jíš 70% syrové stravy tak bych se bál že budeš mít nedostatek energie.Zkus si někde vypočítat bazální metabolismus a denní výdej a do kolonky stres napiš stres větší...
---K té živé stravě ještě poznámka-lidi s oslabenýma nadledvinkama maj i slabá játra a trávení a živá strava jim nedělá vůbec dobře takže je lepší ji uvařit nebo podusit a posolit.Podle ajurvedy je nejlepší stravování pro typ Vata.
sakul:
nadledvinkám prozakazatelně svědčí strava bohatá na bílkoviny a tuky a chudá na cukry...v zimě aspoň lehce vařená společně s protizánětlivým a zahřívajícím kořením jako je zázvor a kurkuma. Jinak skvělá syrová strava ochlazuje organismus a zatěžuje oslabené nadledvinky v mnoha případech. Pokud je oslabené trávení a pomalý metabolismus, může způsobit více škody než užitku Není tedy vhodná pro všechny lidi.

Pavel Veselý píše:
...co doplňovat nejvíc na vysokotukové stravě? Určitě minimálně Bkomplex,hořčík a další minerály...

ravima:
Citace:
vyhýbat se izolovaným tukům (Je to podobné jako jíst rafinovaný cukr). Na metabolismus se spotřebují tělesné zásoby různých živin. U každého tuku je to trochu jinak, rozhodně jsou ale potřeba vždycky minimálně některá béčka a hořčík. ...nejsem vůbec pro suplementaci, ale pro celé potraviny, které mají v sobě skoro vše potřebné k jejich strávení. A zbytek vyřeší zelenina.


pavel veselý
Tak to jsi mě moc nepotěšil,funguju hlavně na olivovém oleji,másle a kokosovém tuku,strouhaném kokosu.Jako doplněk mám lněná semínka,sezam,slunečnici a ostropestřec a rybí tuk.Občas dávám ořechy.....jako hlavní jídla točím 10 druhů zeleniny a opět jako doplněk maso,vejce sýr když potřebuju bílkoviny nebo bramboru,batát,jáhly,pohanku když potřebuju sachry.Samotatně dávám grep..Když to hodim do kalkulačky tak jsem na tom takhle-tuk 300,bílkovina 70,sacharidy 140.Ale 6x týdně mám těžký trenink takže to vypálim.Váha nejde nahoru ani dolu,síla i vytrvalost roste a přes den mám i přes těžký trenink mraky energie....Vloni ale ... toho tuku bylo jen 150 a šel jsem silově dolu a v práci jsem vyhořel-musel sem se z toho horko těžko dostávat.

ravima:
Kwasniewski bohužel doporučuje především levné živočišné šmejdy ze supermarketů. ... nejíst moc těch izolovaných tuků, i když kdo k tomu jí hodně zeleniny, tak to z hlediska živin není moc problém.

MarciD píše:
...... mám trochu obavy, že při přechodu na tuto na bílkoviny relativně chudou stravu začnu svalovou hmotu postupně ztrácet. Poskytuje tato strava dostatek bílkovin pro budování svalové hmoty?

Jarda píše:
...tento názor spíše vychází z běžné stravy, která obsahuje bílkovin nadbytek a to lidi mate....

Vševěd píše:
...Zajímavá věc, kterou ti vegetarián nebo vegan nikdy neřekne je ta, že strava bez živočišných bílkovin způsobuje sníženou hladinu testosteronu...(to má vliv i na nárůst svalové hmoty a menší míru přenosu kyslíku krvinkami v těle...) http://www.charlespoliquin.com/Articles ... ction.aspx


Naposledy upravil muflon dne sob kvě 18, 2013 3:13 pm, celkově upraveno 10

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2013 4:11 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
Bylinné doplňky:

KOTVIČNÍK ZEMNÍ
- podpora nárůstu svalové hmoty, vytrvalosti organismu a hormonů (vliv na lepší zásobování kyslíkem transportem červ.krvinkami)
DISKUSE a dávkování : viewtopic.php?f=9&t=1765&hilit=kotvi%C4%8Dn%C3%ADk
(u lihové podomácku vyrobené tinktury stačí 12k. ráno a večer, viz video v prvním příspěvku)
:idea: doporučuje se kvůli znásobení efektu konzumovat peruánskou bylinu Maca spolu s kotvičníkem....

KOSTIVAL
lidově se dělají obklady z odvaru z mletého suchého kořene (1 lžíce na litr vody 5 minut vařit) a zvláště pohybově exponovaným (svalovci, obézní a nešikovní) nebo koňům (pod předchozími) se přikládají na namožené svaly a šlachy nohou...

:idea: více nejen ke kostivalu ale i k jiným bylinám, viz VLÁKNO Pomocníci -Vyjímečné rostliny a léčivé houby:
viewtopic.php?f=6&t=842&p=35672&hilit=s%C3%A1dlo+s%C3%A1dla#p35672

GOTU KOLA (pupečník asijský)
http://www.ipavelvana.eu/product.php?id_product=87
Vitamín C a B, karotenoidy, flavonoidy, ..., steroly,.., sacharidy, anorganické soli, kyselina asparagová, glycin, glutamin...
- zvýšenou tvorbou červených krvinek v kostní dřeni
- podporuje přísun kyslíku k buňkám mozku
- triterpeny, konkrétně asiatikosidy. Podle odborníků zvyšují tvorbu kolagenu v kostech a chrupavkách a napomáhají zlepšení periferního krevního oběhu. Gotu kola podle jejich informací posiluje buňky v cévních stěnách, čímž napomáhá průtoku krve. Právě pro tyto vlastnosti se používá jako doplněk při celkové léčbě křečových žil, podporuje zdravý vývoj pojivové tkáně, urychluje rekonstrukci vnitřních tkání a kůže po nemocech a úrazech...pomáhá tělu při zvýšené tělesné teplotě...proti zadržování vody v organismu, při chrapotu, kašli ....proti zánětům...psychický neklid, poruchy nálady, zvýšená únava
- UŽÍVÁ SE: většina tvrdí jen 1/2č.lž nebo 1káv.lž., ale Pavel Váňa doporučuje 2 lžičky, resp.1pol.lžíci (to má však poněkud více sedativní účinky, tak spíš až po sport.výkonu..., před spaním ap.)...
Vnitřně se používá jako čaj - 2 lžičky sušených listů pupečníku na šálek, přičemž doporučená denní dávka je 15 g sušených listů. Příprava : 1 polévkovou lžíci byliny zalít 250 ml vroucí vody a nechat 20 minut louhovat.
Dávkování : Pít 2 - 3x denně (Gotu kolu nesmějí užívat těhotné ženy.)

YUCCA
Artritida
Bolesti kloubů, otoky, bolestivost šlach, vazů a svalstva
Vazba mykotoxinů z krmiva
Vyšší odpolnost proti stresu a alergiím
Snižuje močovinu v krvi
Koordinace v činnosti svalů
Yucca úspěšné pomáhá udržovat optimální střevní pH a zlepšuje střevní mikroflóru. Nemá vedlejší účinky.

SIBIŘSKÝ ŽENŠEN
- Pro regeneraci po fyz.výkonu, s hlavní účinnou složkou L-Arginin + sibiřský ženšen + Obohacená rostlinná bílkovina....recept Dynastie Ming....:
(produkt Regemax...: http://www.starlife-eshop.cz/bunecne-ha ... gemax.html)

KARDAMON
Kardamovník obecný podporuje obranyschopnost organismu a nervový systém. Přispívá fyzické a psychické pohodě, podporuje trávicí a močové ústrojí. Jeho nezanedbatelný vliv je i na kardiovaskulární systém a dýchací cesty.

peruánská MACA

...a další bylinky...

:?: máte někdo další tip či zkušenosti s bylinami při sportu ?? (třeba i výše uvedenými nebo jinými)


Naposledy upravil muflon dne čtv kvě 02, 2013 5:40 pm, celkově upraveno 11

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2013 6:22 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 300
muflon píše:
Pavel Veselý píše:
hlavně je třeba se naučit počítat sacharidy,měl jsem ze začátku váhu ale teď už to jde od oka např:
1 grep 20g sacharidů
1 větší mrkev 20g sacharidů
1 střední řepa 20g sacharidů
1 l kefíru 40g sacharidů
Tyhle hodnoty sacharidů jsou dost mimo.
Např. jedna velká mrkev nebo střední řepa nemá zpravidla ani 10g sacharidů (ikdyž tady trochu záleží na tom, co se myslí tím "větší" "střední" atp., každopádně 20g dosáhnete s jednou mrkví opravdu hodně těžko) a hlavně ten kefír - tolik sacharidů má přece mléko (1l kefíru je max. 20g, spíš až 10g sacharidů, tedy až 4x míň než píšete) ... atd.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2013 6:48 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
ravima píše:
Tyhle hodnoty sacharidů jsou dost mimo.
Např. jedna velká mrkev nebo střední řepa nemá zpravidla ani 10g sacharidů (ikdyž tady trochu záleží na tom, co se myslí tím "větší" "střední" atp., každopádně 20g dosáhnete s jednou mrkví opravdu hodně těžko) a hlavně ten kefír - tolik sacharidů má přece mléko (1l kefíru je max. 20g, spíš až 10g sacharidů, tedy až 4x míň než píšete) ... atd.

...mno uved jsem to jen jako ilustraci jak přemýšlí sportovci na tomto fóru, já nejsem zastáncem nějakého přílišného počítání sacharidů (přestože řeba Dr.Pažický říká že ..."Zásoby glykogenu ve svalech a játrech stačí na 90-120 min. výkonu, proto je třeba sacharidy průběžně dodávat. Udává se 40-60 g/hod....."http://www.pazicky.cz/biochem_pozadi.html,

ALE mnozí tady na fóru upozorňují na nebezpečí příliš sacharidů....

Spíš mne trápí otázka komplexnosti aminokyselin:
Citace:
borisek píše:
"Rubnerov zákon o limitoch aminokyselín hovorí, že využitie aminokyselín z prijatých bielkovín závisí od obsahu najmenej zastúpené esenciálne aminokyseliny. To znamená, že z prijatých aminokyselín sa ich do vlastných proteínov zabuduje len toľko, koľko zodpovedá množstvu najmenej zastúpenej esenciálnej aminokyseliny. Pretože aminokyseliny sa v organizme neskladujú, ostatné aminokyseliny sú rozložené, a to aj vtedy, keď v organizme panuje celkový nedostatok bielkovín."

- zatim sem to řešil konopným semínkem a chia semínkem spolu s ořechovým mlékem, luštěniny, občas domácí kefír...teď ale váhám zda kvůli lepší regeneraci a stravitelnosti, nezačít po tréninku brát Jardou nabízené BCAA..., případně lysin, arginin a asi i glutamin...vono je to ipravda pohodlnější než vařit luštěniny a kousat a trávit dlouho... :mrgreen:

...jak to vidíte vy ostatní sportovci (nejlépe z praxe, rychlost regenerace, rychlejší hojení zranění, rychlejší doplnění glykogenu v játrech potřebné k vytrvalostním sportům apod..)... :?:


Naposledy upravil muflon dne pát kvě 03, 2013 10:40 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2013 9:57 pm 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 793
muflon píše:
- zatim sem to řešil konopným semínkem a chia semínkem spolu s ořechovým mlékem, luštěniny, občas domácí kefír...teď ale váhám zda kvůli lepší regeneraci a stravitelnosti, nezačít po tréninku brát Jardou nabízené BCAA..., případně lysin, arginin a asi i glutamin...vono je to ipravda pohodlnější než vařit luštěniny a kousat a trávit dlouho... :mrgreen:

Jinak zajímavý materiál k samostudiu (hlavně k vytrvalostním sportům a růstu základní vytrvalosti potřebné pro každého kdo chce mít "výdrž" i v běžném životě...:
http://www.google.cz/search?client=oper ... el=suggest

...jak to vidíte vy ostatní sportovci (nejlépe z praxe, rychlost regenerace, rychlejší hojení zranění, rychlejší doplnění glykogenu v játrech potřebné k vytrvalostním sportům apod..)... :?:

Cvičím 3 krát týždenne 90 minútové tréningy celého tela v posilňovni (polka tréningu sa skladá Z GIGA SÉRIÍ, preto tak rýchlo skončím tréning, pričom je dosť tvrdý...ale robený správnou technikou)............ a regenerácia ? UKÁŽKOVÁ, nikdy nemám svalovku. Prečo ? SACHARIDY JEM MINIMÁLNE, PRETO.......
Áno, začni brať BCAA, a všeličo........ LEN SI KOMPENZUJ DEBILNÝ AMINOKYSELINOVÝ PROFIL v tvojej strave tobolkami .... :wink: ... a jedz aj naďalej balast typu predražených konopných semiačok, Chia semiačok, škodlivých strukovín...... Nech sa páči..... a kupuj doplnky, KUPUJ........BCAA, MSM, GLUTAMÍN, BLABLABLA........ Už len čakám, kedy si kúpiš kreatín a gainer.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 17, 2013 11:04 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
NOWOCAYN_2 píše:
Cvičím 3 krát týždenne 90 minútové tréningy celého tela v posilňovni (polka tréningu sa skladá Z GIGA SÉRIÍ, preto tak rýchlo skončím tréning, pričom je dosť tvrdý...ale robený správnou technikou)............ a regenerácia ? UKÁŽKOVÁ, nikdy nemám svalovku. Prečo ? SACHARIDY JEM MINIMÁLNE, PRETO.......
Áno, začni brať BCAA, a všeličo........ LEN SI KOMPENZUJ DEBILNÝ AMINOKYSELINOVÝ PROFIL v tvojej strave tobolkami .... :wink: ... a jedz aj naďalej balast typu predražených konopných semiačok, Chia semiačok, škodlivých strukovín...... Nech sa páči..... a kupuj doplnky, KUPUJ........BCAA, MSM, GLUTAMÍN, BLABLABLA........ Už len čakám, kedy si kúpiš kreatín a gainer.....

Máš jinej druh sportu, otázka zda pro tělo prospěšnější, ale každému co jeho jest...když ti to zatim dělá dobře.... - silový není vytrvalostní...jinak soju nejim, takže nevim co myslíš těma škodlivýma luštěninama..., kdybys věděl co za ATB a další svinstva jíš v mase, asi by ses divil ....PS: cheš říct že všechno tvé jídlo je bez jakýchkoli doplňků stravy, žádné minerály, vitamíny ani aminokyseliny ani proteiny ? Pokud jseš velkej masař, tak cituju: Pokud je Váš bílkovinný příjem postaven především na hovězím mase, rybím nebo kuřecím mase, bude pro Vás nutností doplňovat BCAA. Aminokyseliny BCAA jsou v nich nedostatečně zastoupeny....se dá tímto způsobem dodat potřebné množství nutných aminokyselin, aniž by bylo nutné mít v perfektním stavu trávení. Špatné trávení a nedostatek kyseliny chlorovodíkové v žaludku mnohdy omezuje, nebo i zcela znemožňuje trávení masa a dalších běžných zdrojů bílkovin. Čisté esenciální aminokyseliny trávení v zásadě obcházejí a prostupují přímo to krve, což umožní velice slušný nárůst energie a také imunity u nemocného.
Izolované, volné esenciální aminokyseliny BCAA můžeme podávat také v situacích, kdy běžná, těžká strava, vyžadující plnou aktivitu žaludku, nepřipadá v úvahu, tedy během závodu, nebo při vážném onemocnění.


...no překvapuje mně že trávíš prakticky všechen svůj "pohybový" čas v posilovně, kde toho čerstvého vzduchu bez přírody a kyslíku pro své tělo, moc nemáš...svaly vydrží pouze tak dlouho dokud....se z nich v pokročilém věku nestane bláto (i když pravda, klobouk dolu třeba před Krampolem co i ve vysokém věku se drží....což ti taky přeju Nowocayn 8)


Naposledy upravil muflon dne čtv dub 18, 2013 12:04 am, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 18, 2013 10:26 am 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 793
muflon píše:
Máš jinej druh sportu, otázka zda pro tělo prospěšnější, ale každému co jeho jest...když ti to zatim dělá dobře.... - silový není vytrvalostní...jinak soju nejim, takže nevim co myslíš těma škodlivýma luštěninama..., kdybys věděl co za ATB a další svinstva jíš v mase, asi by ses divil ....PS: cheš říct že všechno tvé jídlo je bez jakýchkoli doplňků stravy, žádné minerály, vitamíny ani aminokyseliny ani proteiny ? Pokud jseš velkej masař, tak cituju: Pokud je Váš bílkovinný příjem postaven především na hovězím mase, rybím nebo kuřecím mase, bude pro Vás nutností doplňovat BCAA. Aminokyseliny BCAA jsou v nich nedostatečně zastoupeny....se dá tímto způsobem dodat potřebné množství nutných aminokyselin, aniž by bylo nutné mít v perfektním stavu trávení. Špatné trávení a nedostatek kyseliny chlorovodíkové v žaludku mnohdy omezuje, nebo i zcela znemožňuje trávení masa a dalších běžných zdrojů bílkovin. Čisté esenciální aminokyseliny trávení v zásadě obcházejí a prostupují přímo to krve, což umožní velice slušný nárůst energie a také imunity u nemocného.
Izolované, volné esenciální aminokyseliny BCAA můžeme podávat také v situacích, kdy běžná, těžká strava, vyžadující plnou aktivitu žaludku, nepřipadá v úvahu, tedy během závodu, nebo při vážném onemocnění.


...no překvapuje mně že trávíš prakticky všechen svůj "pohybový" čas v posilovně, kde toho čerstvého vzduchu bez přírody a kyslíku pro své tělo, moc nemáš...svaly vydrží pouze tak dlouho dokud....se z nich v pokročilém věku nestane bláto (i když pravda, klobouk dolu třeba před Krampolem co i ve vysokém věku se drží....což ti taky přeju Nowocayn 8)

Môj šport (posilňovanie) JE vytrvalostný..... zisti si niečo o gigasériách.... Nevravím, že je to vytrvalostné ako beh na dlhú vzdialenosť, ale spotím a zadýcham sa pri tom najviac z celej posilňovne... takže mám najmenej páuz z posilňovne (aspoň čo som videl), a najkratšie pauzy (ale nemám problém, keď prídem domov, nie je mi na "odpadnutie", a to ani v posilňovni).
Čo sa týka sóje, je to najškodlivejšia strukovina... Za ňou nasleduje fazuľa, potom šošovica, hrach, adzuki, mungo... (asi tak nejak)... Všetky určitým spôsobom škodia, najmenej adzuki a mungo (pravdepodobne, netvrdím s istotou).

čo sa týka BCAA... sú aminokyseliny, ktoré sa vytvárajú v ľudskom tele........... Myslíš, že z čoho sa ľahšie vytvoria v ľudskom tele - z rastlinnej, alebo zo živočínej bielkoviny.... Tri krát hádaj.... :)
Cituješ článok, kde sa píše, že : "....Pokud je Váš bílkovinný příjem postaven především na hovězím mase, rybím nebo kuřecím mase, bude pro Vás nutností doplňovat BCAA...."......... a ja sa ťa spýtam : V AKÝCH RASTLINNÝCH PRODUKTOCH SÚ ZASTÚPENÉ BCAA ???.... V žiadnych. A ak náhodou niektorých (nedohľadal som), tak v množstve, že si z nich denne môžeš sať maximálne tak 1 gram, a BOH VIE, ako ti to vôbec telo prijme....
Tvrdiť, že "...Pokud je Váš bílkovinný příjem postaven především na hovězím mase, rybím nebo kuřecím mase, bude pro Vás nutností doplňovat BCAA..." je to isté, akko tvrdiť, že RASTLINNÉ BIELKOVINY SÚ LEPŠIE PRE ĽUDSKÝ ORGANIZMUS............. čo je totálny NONSENS...........
Je to len OBYčAJNÁ REKLAMA NA BCAA (propagujúca firmami, ktoré ich vyrábajú)............ Ale kto chce čomu veriť, nech tomu verí, nech sa páči... .... Masajovia, Eskimáci, rôzni kočovníci, lovci, Mongoli........ dodávajú BCAA ? HOUBY............. Netreba proste veriť všetkému... To je to isté, akoby bol napísaný článok typu ..... "Keď nebudete brať náš Quercetín, budete silno strádať, a nebudete fungovať tak, ako by ste mali"........... Alebo - "BEZ RYBIEHO OLEJA ste nadobro stratení, neočakávajte zdravie......." (ja ho užívam, to bol len príklad)
Bludy ako vyšité.... Veď BCAA sa vytvárajú V TELE......... Tak je teda FUK, či sú dostatočne alebo nedostatočne zastúpené v živočíšnych potravinách, KEĎ NIE SÚ ANI V RASTLINNÝCH.........

Čo sa týka môjho pohybu, chodievam aj do prírody, pred pár dňami som bol na 5 hodinovej "túričke"...Na čerstvom vzduchu sa vyskytujem takmer každý deň (chôdzu po ulici nepočítam)..... Svaly a blato z nich ? To sa stane človeku, ktorý má telo v otrasnom stave - vôbec necvičí, a má nevyhovujúcu stravu, nejaké choroby. Keď má silno "artrofovať" nejaký dedko, tak to bude v prvom rade ten, ktorý prijíma bielkovín málo, a to ešte z rastlinných zdrojov. ... Môj dedko už tiež "pekne poartrofoval".... Keby nejedol 2 vajíčka s chlebom, ale 4-5 s tukom, a viac mäsa než je (lebo je priblblého názoru z čias, keď bola chudoba...že príloha má tvoriť väčšiu časť, než mäso, atď...) mal by viac bielkovín v tele, a neartrofoval by tak (hoci stále na tom nie je nejak zle... tvrdá nátura v mladosti odchovaná na kozom mlieku, kozom syre, slanine, no posledné desaťročia konzumuje BALAST vo väčšine prípadov)...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 18, 2013 4:26 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1925
NOWOCAYN_2 píše:
...Čo sa týka sóje, je to najškodlivejšia strukovina... Za ňou nasleduje fazuľa, potom šošovica, hrach, adzuki, mungo... (asi tak nejak)... Všetky určitým spôsobom škodia, najmenej adzuki a mungo (pravdepodobne, netvrdím s istotou).

čo sa týka BCAA... sú aminokyseliny, ktoré sa vytvárajú v ľudskom tele........... Myslíš, že z čoho sa ľahšie vytvoria v ľudskom tele - z rastlinnej, alebo zo živočínej bielkoviny.... Tri krát hádaj.... :)

.... Masajovia, Eskimáci, rôzni kočovníci, lovci, Mongoli........ dodávajú BCAA ? HOUBY.............
...Bludy ako vyšité.... Veď BCAA sa vytvárajú V TELE......... Tak je teda FUK, či sú dostatočne alebo nedostatočne zastúpené v živočíšnych potravinách, KEĎ NIE SÚ ANI V RASTLINNÝCH.........

Čo sa týka môjho pohybu, chodievam aj do prírody, pred pár dňami som bol na 5 hodinovej "túričke"...Na čerstvom vzduchu sa vyskytujem takmer každý deň...

No proto taky je vhodné klíčení luštěnin... :-) (akorát ta adzuki mi nějak nechce klíčit, mungo i hrách i čočka v pohodě). A pokud už někdo luštěniny vaří, tak taky jde o to zda vhodně ! (nejlépe papiňák, přidat saturejku apod.). Ajurvéda to má již po tisíciletí propracovaný systém, jak ELIMINOVAT případné "antinutrienty" u rostlinných bílkovin nebo kombinací potravin, pomocí některých úprav potravy a hlavně pomoci VHODNÉHO KOŘENÍ....
(nehledě na asi nejjistější - zajistit dostatek HCL v těle....pak se vstřebá a stráví i "hřebíky".... :mrgreen:

Nejsem odborník přes BCAA,a vím že jsem omylný (což se asi tobě stát nemůže...přesto hodnotím kladně tvůj dovětek "nie som si istý"...ale něco trochu o tom víš - adzuki a mungo, a doplním ještě - hlavně červená čočka, jsou pokud vím opravdu z luštěnin nejstravitelnější :idea: )
(pokud by někoho zajímal pohled ajurvédy, velmi doporučuju nastudovat si účinky konzumace luštěniny z Indie, zvané "URID DÁL", je mimochodem skvělá mj. pro rekonvalescenci a doplňování aminokyselin a bílkovin a nejen jich...)

.... VŠICHNI bojujem s tím co je balamucení reklamama, vědeckýma studiema, alternativníma protinázorama apod. Tvářit se jak brouk Pytlík který rozumí všemu nikomu neprospěje, ale uznávám právo říkat i nemilé věci a "bořit mýty", jen dej pozor abys náhodou taky nenahradil jeden mýtus jiným dalším mýtem...(proto pan Jarda se neodvažuje tvrdit že KAŽDÝ postup co doporučuje musí vždy fungovat na každého..., co funguje tobě Nowocayne , nemusí fachat jinému...- nebo máš předky Masajské a Eskymácké?? (jasně - všichni máme předky lovce mamutů...ale poslední staletí se různé větve vyvíjeli odlišně - to co je dobře stravitelné pro posledních několik generací třeba Asiatů, se oproti Evropanům nebo Eskymákům, dost LIŠÍ (i když globalizace už pomalu dělá "divy" i zde)... přece jen nějaké to století trvá než se přizpůsobí následující generace - viď např. brambory v Evropě...

...že jseš na vzduchu je pěkné (5h je solidní, pokud je to jednou za čas, tak to však moc nevytrhneš, lépe méně a pravidelně :!: )
- a je dost velký rozdíl zda jen jdeš normální chůzí, nebo jdeš svižně (či běžíš, a taky JAK při tom kdo dýchá...), a to aspoň hodinku v prostředí záporných iontů a ostatních "látek" co "vylučují" stromy, pole, řeky apod...naše tělo není jen chemická továrna (ale do značné míry jí je víc než jsme ochotni připustit).

PS: neodpověděl jsi zda něco bereš (Mg,C,K,himal.sůl,nějaké proteiny nebo jiné věci "aby ti rostli nebo neubývali svaly"...nějakej ten gainer pro kulturisty? Podle mne do určité míry máš pravdu že - dřív maso, vejce i mléko a další živoč.potraviny, měli jinou kvalitu (hlavně bez vyhoněných hormonů třeba u brojlerů - proto třeba kuřata zásadně nejim...), a to je asi i jeden z důvodů proč nejen vegetariáni ale i lidi co si občas maso dají, možná přemýšlí dát přednost raději takovýmto klinicky čistým odděleným produktům jako je BCAA, proteiny, různé druhy aminokyselin apod.

Co sem zatim pochopil, NEVADÍ že jde o rostlinou bílkovinu, ale spíš je problém poskládat pestrost stravy tak, aby pokud možno žádná aminokyselina nechyběla, nebo nebyla ve výrazném nedostatku oproti ostatním (a to platí i u braní třeba samotného doplňku - lyzinu, argininu, glutaminu, apod.)
(proto jsem tak žhavej na to (z mého zdroje levné) konopné a chia semínko spolu s ořechovým mlékem (proto i pan Jarda zásadně doporučuje STŘÍDAT různé druhy semínek a ořechů, a logicky i luštěnin...spolu s kombinací s vejci a sirnou patlaninou.

PPS: ...hádej kdo je náchylnější na civilizační nemoce nebo rakovinu (kromě dalších vlivů, hlavně stresů a toxinů v prostředí) :
ten kdo jí hoodně masa, nebo ten kdo ho jí málo nebo vůbec....- můžeš hádat 3x :-)
(pozor - mluvím o statistickém počtu (o tom ví své Holzmann :-) ) - takže tím nevylučuju možnost že člověk co v životě nesnědl nic "zdravého" a jedl samé sladké a tučné a masité apod, by se nemohl dožít 90 a více let...jak říká F.Holzmann- to byli dva, jeden kouřil a dožil se stovky, a druhý nekouřil a umřel hned po porodu... :-)

...jinak co se týká tuků, vesměs souhlasim, jen by mne zajímalo Nowocayne jak se pravěcí paleo lidé podle tebe živili tím v čem se shodnem u tuků - neměli nejspíš ani ghí, oliváč, kokosový panenský...(i to by klidně stačilo spolu s rybím tukem, když už je ti proti srsti ten lněný...mimochodem i sádlo podle některých je v určité MALÉ míře "zdravé" (sádlo ale domácí vyškařené na NEPŘEPÁLENÝCH škvarcích, anikoli uzená slanina :!: , je méně škodlivé než normální koupené máslo....natož margaríny... :mrgreen:
..., jinak myslim že bohatě jako zdroj živočičných nasycených tuků stačí to ghí, kefír, kozí mléko a tvaroh ap....)

...a k odlišnosti našich sportů - sice nesouhlasim s doktorem ve všem, ale toto se zdá rozumné: (Dr.Pažický) "Pravidelný vytrvalostní trénink zvyšuje schopnost kosterního svalstva využívat tuky jako zdroje energie pro svalovou činnost.
Díky správné výživě a tréninku obecné vytrvalosti s nižší a střední intenzitou se jako zdroje energie více využívají tukové zásoby a šetří se glykogen. Tímto způsobem taky dochází k úbytku hmotnosti.
Je možné to vyjádřit i následovně: kvalitně fungující tukový metabolismus je znakem dobře trénované obecné vytrvalosti....."


Naposledy upravil muflon dne sob dub 27, 2013 7:11 am, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2013 12:06 am 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 300
NOWOCAYN_2 píše:
čo sa týka BCAA... sú aminokyseliny, ktoré sa vytvárajú v ľudskom tele........... Myslíš, že z čoho sa ľahšie vytvoria v ľudskom tele - z rastlinnej, alebo zo živočínej bielkoviny.... Tri krát hádaj.... :)
Cituješ článok, kde sa píše, že : "....Pokud je Váš bílkovinný příjem postaven především na hovězím mase, rybím nebo kuřecím mase, bude pro Vás nutností doplňovat BCAA...."......... a ja sa ťa spýtam : V AKÝCH RASTLINNÝCH PRODUKTOCH SÚ ZASTÚPENÉ BCAA ???.... V žiadnych. A ak náhodou niektorých (nedohľadal som), tak v množstve, že si z nich denne môžeš sať maximálne tak 1 gram, a BOH VIE, ako ti to vôbec telo prijme....

bla bla bla... BCAA jsou esenciální aminokyseliny, které se v těle nesyntetizují. Bezkonkurenčně největší podíl mají např. v jáhlách (pseudoobilovina), ale i v dalších rostlinných potravinách. Z živočišných jich je nejvíc myslím v syrovátce, v některých masech je jich opravdu nedostatek. Nevíš o tom vůbec nic a přesto o tom dokážeš napsat příspěvek na půl stránky...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2013 12:31 am 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 793
muflon píše:
.....co funguje tobě Nowocayne , nemusí fachat jinému...- nebo máš předky Masajské a Eskymácké??

...že jseš na vzduchu je pěkné (5h je solidní, pokud je to jednou za čas, tak to však moc nevytrhneš, lépe méně a pravidelně :!: )
- a je dost velký rozdíl zda jen jdeš normální chůzí, nebo jdeš svižně (či běžíš, a taky JAK při tom kdo dýchá...), a to aspoň hodinku v prostředí záporných iontů a ostatních "látek" co "vylučují" stromy, pole, řeky apod...naše tělo není jen chemická továrna (ale do značné míry jí je víc než jsme ochotni připustit).

PS: neodpověděl jsi zda něco bereš (Mg,C,K,himal.sůl,nějaké proteiny nebo jiné věci "aby ti rostli nebo neubývali svaly"...nějakej ten gainer pro kulturisty? Podle mne do určité míry máš pravdu že - dřív maso, vejce i mléko a další živoč.potraviny, měli jinou kvalitu (hlavně bez vyhoněných hormonů třeba u brojlerů - proto třeba kuřata zásadně nejim...), a to je asi i jeden z důvodů proč nejen vegetariáni ale i lidi co si občas maso dají, možná přemýšlí dát přednost raději takovýmto klinicky čistým odděleným produktům jako je BCAA, proteiny, různé druhy aminokyselin apod.

Co sem zatim pochopil, NEVADÍ že jde o rostlinou bílkovinu, ale spíš je problém poskládat pestrost stravy tak, aby pokud možno žádná aminokyselina nechyběla, nebo nebyla ve výrazném nedostatku oproti ostatním (a to platí i u braní třeba samotného doplňku - lyzinu, argininu, glutaminu, apod.)
(proto jsem tak žhavej na to (z mého zdroje levné) konopné a chia semínko spolu s ořechovým mlékem (proto i pan Jarda zásadně doporučuje STŘÍDAT různé druhy semínek a ořechů, a logicky i luštěnin...spolu s kombinací s vejci a sirnou patlaninou.

PPS: ...hádej kdo je náchylnější na civilizační nemoce nebo rakovinu (kromě dalších vlivů, hlavně stresů a toxinů v prostředí) :
ten kdo jí hoodně masa, nebo ten kdo ho jí málo nebo vůbec....- můžeš hádat 3x :-)


...jinak co se týká tuků, vesměs souhlasim, jen by mne zajímalo Nowocayne jak se pravěcí paleo lidé podle tebe živili tím v čem se shodnem u tuků - neměli nejspíš ani ghí, oliváč, kokosový panenský...(i to by klidně stačilo spolu s rybím tukem, když už je ti proti srsti ten lněný...mimochodem i sádlo podle některých je v určité míře "zdravé" (problém prej je hlavně že lidé konzumují ztuhlé tuky, a nikoli rozpuštěné na teplotu těla... :idea: :!: :?: - a co u ghí, asi taky by to mělo tak být!!?
..., jinak myslim že bohatě jako zdroj živočičných nasycených tuků stačí to ghí...)

...a k odlišnosti našich sportů - sice nesouhlasim s doktorem ve všem, ale toto se zdá rozumné: (Dr.Pažický) "Pravidelný vytrvalostní trénink zvyšuje schopnost kosterního svalstva využívat tuky jako zdroje energie pro svalovou činnost.
Díky správné výživě a tréninku obecné vytrvalosti s nižší a střední intenzitou se jako zdroje energie více využívají tukové zásoby a šetří se glykogen. Tímto způsobem taky dochází k úbytku hmotnosti.
Je možné to vyjádřit i následovně: kvalitně fungující tukový metabolismus je znakem dobře trénované obecné vytrvalosti....."

Nemám masajských, eskimáckych, ani mongolských predkov........... ŠKODA, lebo moji začali pestovať obilniny a strukoviny.......... a stali sa z nás "OVCE"........... Z masajov, eskimákov a mongolov nie (aspoň tých, čo ostali pri tradičnej strave)... :wink:


Odkedy mám novú priateľku, ťahá ma do prírody, za čo jej VEĽMI ďakujem... dnes som napríklad prechádzal 3m široký potok naboso, na jej podnet... :)

Beriem len vitamín C a B-komplex, 2cl vodky denne (počíta sa udržovačka trojčátka, šungitová voda, rozmrazená voda ??...).... Už niekoľko mesiacov neberiem proteín (bral som aj tak len 3 dávky týždenne)...... NEŹI V ILÚZII....... Proteín v prášku bude vždy ŠMEJD........ Prečo ??? Myslíš, že z akého mlieka vyrábajú ten srvátkový (najkvalitnejší) proteín ??? Z pasterizovaného, a nedivil by som sa, že aj zo skysnutého k tomu, aspoň čiastočne (sladidlami a príchuťami, "dezodoráciou" to "prekryjú")...aby na tom DOSŤ ZAROBILI..... Nezabúdaj, čo všetko musia platiť.... výroba, priestory, kúpené suroviny, predaj do nejakého obchodu, nájom za ten obchod, plat predavačovi...blablabla.... a pritom sa zdá, že to nie je ani tak drahé.... Prečo asi ??????? .....


Keď budeš jesť živočíšne bielkoviny priamo z potravy, nepotrebuješ "dumať", ako vhodne poskladať bielkoviny, aby mali vodný aminokyselinový profil......... :wink:

Oliváč a kokosový tuk jem minimálne (napr. už 3 týždne som nemal kokosový, oliváč používam zásadne len na očistu pečene...)..... A čo konzumovali naši predkovia ??? aké tuky ??? ......z mäsa, z vnútorností, z kostí....z vajec...
Píšeš : "...problém prej je hlavně že lidé konzumují ztuhlé tuky, a nikoli rozpuštěné na teplotu těla..." ..... Ako, nehnevaj sa... ale....ASI SI TO PÍSAL EXTRÉMNE UNAVENÝ, ŽE ???? .... Daj si do úst lyžicu stuhnutej masti, a za pár sekúnd (ak jej pomôžeš jazykom) sa ROZPUSTÍ........ tak čo riešiš ??? v tele máš 36,5 stupňovú teplotu 24 HODÍN DENNE (+- nejaká odchýlka)...... Takže v tele môžeš mať JEDINE ROZPUSTENÝ TUK...... Keby sa tuhé tuky (masť, kokosový tuk.... ghí) rozpúšťali pri teplote 36,5 a viac stupňov, JASNÉ, ŽE ICH NEJEDZ....... Ale oni sa rozpúšťajú pri oveľa nižšej teplote, pokiaľ viem, tak okolo 25 stupňov celzia....... Pri teplote 36,5 sú totálne ROZPUSTENÉ...... tak čo riešiš...


"pravidelný vytrvalostný tréning"....... Čo ja viem..... mne sa lepšie vidí svižnejšia prechádzka v lese (niekoľko krát týždenne), zacvičenie 5 tibeťanov každý deň, a 3 krát týždenne cvičenie celého tela každý tréning (raz 5 opakovaní v sériách, raz 10-12, raz 60-100)..... Netreba sa "prepínať"..... Nežijeme preto, aby sme sa potili a potili, a potili.......... A k tomu ešte väčšina ľudí nesolí (z tejto stránky....teda, ak sa nemýlim...), a pritom sa potia, a soľ sa vylučuje kožou... :roll:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2013 12:59 am 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 793
ravima píše:
bla bla bla... BCAA jsou esenciální aminokyseliny, které se v těle nesyntetizují. Bezkonkurenčně největší podíl mají např. v jáhlách (pseudoobilovina), ale i v dalších rostlinných potravinách. Z živočišných jich je nejvíc myslím v syrovátce, v některých masech je jich opravdu nedostatek. Nevíš o tom vůbec nic a přesto o tom dokážeš napsat příspěvek na půl stránky...

Pomýlil som sa, nesyntetizujú sa v ľudskom organizme......
Ale ty my zas nepriamo chceš povedať, že aby som ich mal, tak musím mať stroj na lúpanie PROSA (kebyže nechcem byť závislý na obchode - potravinách, lebo som akože človek z divokej prírody...), a ešte to zákonite variť, a jesť tú nechutnú gebuzinku (jáhly), aby som mal dostatok BCAA............ Alebo mám podľa teba jesť strukoviny plné antinutrientov, pričom BCAA z nich sa mi môže dostať do tela v takej "kvalite", že z toho zúžitkujem 1/3, a ANI TO NEPOTREBUJEM..........

Mimochodom, jedno "veľké kuracie vajce" (v tabuľke nebola gramáž, dajme tomu 65gramové) obsahuje 6,3g bielkovín, z toho 1,3g BCAA... Také vajíčka denne konzumujem, vajíčka vysokej kvality (nevravím, že najvyššej, ale vysokej), a v priemere 10 KUSOV DENNE (v dvoch jedlách).... 13g BCAA denne..... (a to ešte nepočítam tretie jedlo...nejaké mäso, hovädzie napríklad)
Tabuľka pár potravín a obsah BCAA v nich...... (dávajte pri čítaní pozor na množstvo, nie je to v gramoch...je to skôr v porciách...) ....
http://www.bodybuilding.com/fun/ask-the ... urces.html
http://www.fitchutney.com/wp-content/up ... -table.jpg

Ako vidíš, vôbec to nie sú zlé množstvá BCAA v živočíšnych potravinách..... :wink: .... a to ani nepočítam, že vajce sa vstrebe oveľa lepšie, než nejaká obilnina či strukovina prepchatá antinutrientami typu fytáty, inhibítor tripsínu....
A keď spomínaš nejaké "zelené rastliny" (zelenina, atď), nezabúdaj, že obsahuje omnoho menej bielkovín (a tý aj BCAA), než živočíšne produkty.... Takže, sme tam, kde sme boli. Znova vyhráva živočíšna potrava...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2013 3:51 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 473
Bydliště: Nové Město na Moravě
NOWOCAYN_2 píše:
A keď spomínaš nejaké "zelené rastliny" (zelenina, atď), nezabúdaj, že obsahuje omnoho menej bielkovín (a tý aj BCAA), než živočíšne produkty.... Takže, sme tam, kde sme boli. Znova vyhráva živočíšna potrava...

já třeba se v tomto klaním ke knížce "Fit pro život" manželů Diamondových, kteří uvádí, že ještě neviděli nemocného s nedostatkem bílkovin, zato tisíce lidí s nemocí zapříčiněnou přebytkem bílkovin. Kolikrát jsem četl, že bílkoviny (aminokyseliny) si tělo snadno vyrobí samo, není-li jich přijímán potravou dostatek.

O bílkovinách je docela zajímavá zmínka i v tomto krátkém povídání. Na základě řady knih si myslím, že nedostatek bílkovin řešit nemusíme.

Na druhou stranu přiznám, že řada mých známých, kteří se nedostatku obávají, to řeší jak píše NOWOCAYN_2, ovšem snaží se využívat domácí chovy slepic nebo koz apod., vyhýbají se průmyslovým velkochovům, to je - věřím - taky podstatnej rozdíl.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 19, 2013 8:47 am 
Offline

Registrován: ned črc 08, 2012 10:28 am
Příspěvky: 793
Jindra píše:
já třeba se v tomto klaním ke knížce "Fit pro život" manželů Diamondových, kteří uvádí, že ještě neviděli nemocného s nedostatkem bílkovin, zato tisíce lidí s nemocí zapříčiněnou přebytkem bílkovin. Kolikrát jsem četl, že bílkoviny (aminokyseliny) si tělo snadno vyrobí samo, není-li jich přijímán potravou dostatek.

O bílkovinách je docela zajímavá zmínka i v tomto krátkém povídání. Na základě řady knih si myslím, že nedostatek bílkovin řešit nemusíme.

Na druhou stranu přiznám, že řada mých známých, kteří se nedostatku obávají, to řeší jak píše NOWOCAYN_2, ovšem snaží se využívat domácí chovy slepic nebo koz apod., vyhýbají se průmyslovým velkochovům, to je - věřím - taky podstatnej rozdíl.

Jindra, pointa je v tom, že ľudské telo si nevyrobí bielkoviny SNADNO (ľahko) pri ich nedostatku v strave, ale naopak - VEĽMI, VEĽMI ŤAŽKO, a na ich produkciu bude musieť použiť kopu energie, vitamínov a minerálov ZO SVOJICH ZÁSOB....
Vieš čo je "voluntarizmus" ? Uvediem príklad : "Som presvedčený, že človeku mäso a vajíčka ŠKODIA... Viem, že prospešné pre neho nie sú ani zrná - a keď, tak v maličkom množstve.... Tak... idem tomu prispôsobiť teórie fungovania ľudského organizmu, lebo zas ani orechov človek nemôže jesť veľa, aby ho to "nezabilo".... Vymyslím si, že bielkoviny a aminokyseliny si telo ĽAHKO vyrobí samo (čo je totálny blud, keby to tak bolo, tak by ľudské spoločenstvá konzumujúce nízkosacharidovú stravu s veľkým množstvom tukov a bielkovín neboli tie najhúženvnatejšie a najzdravšie ľudské spoločenstvá... lebo by také boli aj tie, čo majú v strave málo bielkovín a málo tukov - ale NIE JE TO TAK...)...... Proste urobím VŠETKO PRE TO, aby som hanil väčšie množstvo bielkovín v dennom jedálničku, lebo ma "sere", že ak človek nechce byť VEĽKÝ ZRNOŽRÚT (a hlavne strukovinožrút a orechožrút) a ničiť si tak žalúdok, na rastlinnej strave (hoci s doplnkom kefíru alebo SP) proste NEMÁ ŠANCU konzumovať veľa bielkovín, tak............. TAK SI VYMYSLÍME TEÓRIE, ŽE SA DEJE TO, ŽE TELO SI ĽAHKO VYTVÁRA BIELKOVINY A AMINIOKYSELINY SAMO, A STAČÍ MU MÁLO BIELKOVÍN ZO STRAVY......... A potom sa môžeme diviť, Jindra, že existujú na svete stovky popierajúcich sa teórií ohľadom stravy...

Citujem z knihy Kwasniewskeho, ten sa k tomu vyjadruje.... :
Otázka pýtajúceho sa : Ale Japonci jsou štíhlí, zdraví, dlouhovecí,
v práci vysoce výkonní, disciplinovaní,
prestože jedí prevážné sacharidy (rostlinného
puvodu) a bílkoviny, bílkoviny práve
z ryb.
Odpoveď Kwasnieskeho : Bohužel ani japonská dieta, spocívající na konzumaci
3,2 g sacharidu a 0,65 g tuku na každý gram
bílkoviny, nechrání pred všemi nemocemi, napr.
pred novotvary. Nebot japonská dieta nemuže stoprocentne
pokrýt potreby tkání, zvlášte slabe prokrvených.
Krvácení do mozku, tak casté u Japoncu,
vzniká z kornatení mozkových cév, pricemž toto
kornatení naprosto nemá nic spolecného s aterosklerózou,
nebot u Japoncu sacharidy obsažené
v potrave jsou spalovány pomocí velkého množství
bílkovin
, vitamínu a minerálu, které dodávají ryby
,
zvlášte treska, která je bez tuku. Nejsou tedy (sacharidy, pozn. NOWOCAYN_2)
premenované na tuky a cholesterol (pretože sa k sacharidom dodáva veľké množstvo bielkovín zo živočíšnych jedál, pozn NOWOCAYN_2). Pri spalování
živocišných tuku není treba tak velkého množství
bílkovin, vitaminu a minerálu (ale zas to ani neuškodí, hlavne, keď človek buduje svalovú hmotu, pozn. NOWOCAYN_2).

Vidíš, Jindra ? Knihy ako "Fit pre Život" sú VOLUNTARISTICKÉHO RAZENIA............ To je hľadanie dôkazov (a ich manipulácia) k presne určenému cieľu - a to DOKÁZAŤ (blud), že ľudské telo môže spoľahlivo roky PROFITOVAŤ na veľkom množstve sacharidov (hoci s absenciou zŕn), a ZÁROVEŇ malom množstve bielkovín a tukov, lebo INAK SA BEZ PREŽIERANIA STRUKOVÍN (s ich neblahými účinkami a fytátmi, atď...) na rastlinnej strave proste človek NEMÁ ODKIAĽ zobrať veľa bielkovín (napr. 1-1,5g / kg hmotnosti tela)... Takže NIE, to tak NEFUNGUJE (a rátaj s tým, že to tak musí byť, že niektoré z výživových smerov musia byť proste NEZMYSLOM...)
.... Keď už niekto má veľa sacharidov, tak musí mať v strave aj veľa bielkovín....lebo sacharidy sa spaľujú pomocou bielkovín. Ak ich nedodáš v potrave, začneš artrofovať... Takže - nič moc...

Napr. moja mama (denne zje v priemere zhruba 25g bielkovín... a má asi 65kg, 165cm), nie je "kosť a koža".... Vyzerá "normálne" (hoci nie pevne)... ale akonáhle jej masírujem chrbát, alebo chytím jej paže, je to "BLATO"...... Proste je to voda a nejaký "balast", ktorý tvorí "hmotu" jej chrbta...
Moje svaly sú zas "tvrdé ako skala".... A tvrdšie odvtedy, odkedy konzumujem zároveň veľa tuku, a málo sacharidov...
A na prekysľujúce účinky mäsa a vajec RÝCHLO ZABUDNI........ Je to už dávno VÝVRÁTENÝ BLUD........... Keď ich ješ s tukom, alebo so zeleninou a tukom (čiže NIE so zemiakmi, ryžou, chlebom, knedlíkom...), tak ŽIADNE PREKYSLENIE NEHROZÍ.......


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 203 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz