Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob zář 22, 2018 7:33 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte zář 13, 2011 9:17 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 5:19 am
Příspěvky: 29
Kometa píše:
Chápu, taky je mi hodně těžko z přílišného množství tuků a ze smaženého. Smažené už mě proto ani neláká, vybaví se mi těžkost která po něm následuje a radši si dám zeleninu. V restauracích už to řeším tak, že když není jiná možnost, tak si dám třeba 3 přílohy (zelí, brambory, zeleninová obloha nebo brambory, zelenina, houbová omáčka... a pod., záleží, co kde nabízí). Samotnou zeleninu si nedávám proto, že v restauracích jím nejčastěji při fyzicky náročných celodenních výletech a bez sacharidů (brambory/rýže) bych neměla dost energie. Případně se s obsluhou domluvím, že mi kuchař udělá a nějak zajímavě okoření zeleninové rizoto a nedá do něj příliš tuku. Nabídka vege jídel je v českých restauracích většinou tragická, zvlášť když člověk nejí těstoviny a pizzu. Všude jen smažené sýry a květáky. Proto jsem se naučila se neostýchat a mít přesné požadavky.

Do salátu si nemusíte lít olej. Ale děláte si do něj nějaký dressing? Suché to asi nejíte, ne? Mám dobrou zkušenost s pomletými semínky, zejména slunečnicovými. Do toho nakapat citrón, trošku soli, česneku... Člověka to nezatíží a kromě zdravých tuků načerpá i nějaké bílkoviny (slun.sem. obsahuje 27%bílkovin) a E vitamínu (dobrý na pleť, plodnost apod.). Případně trochu dražší varianta je rozmačkané avokádo, také velice zdravé.

Ale ořechy a semínka bych se sladkým (a tedy s ovocem) nekombinovala. Spíš s tou zeleninou a luštěninama.

Variantu několika příloh v restauracích taky léta zkouším, ale leckde jsou bohužel natolik málo ohební, že příloha je prostě PŘÍLOHA, takže ji nemohou nabídnout jako hlavní jídlo. Asi to chce více asertivity.

Čerstvou zeleninu jsem se naučila jíst víceméně jako kousky, prostě si ji vychutnávám takovou, jaká je, bez zálivky. Ani netuším, jestli existuje nějaký vhodný ocet, co vím, tak ten klasický není zrovna zdravý; jablečný se mi vzhledem k tomu, že je ovocného původu, do salátů moc nepozdával. Citrón je do salátů v pohodě, nezpůsobuje v kombinaci se zeleninou kvašení? Ta pomletá semínka jsou dobrý nápad, vyzkouším, díky za tip.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte zář 13, 2011 9:41 pm 
Offline

Registrován: ned črc 31, 2011 10:18 am
Příspěvky: 32
ronje píše:
Jelikož bych ráda nabrala svalovou hmotu kvůli síle a případnému dalšímu otěhotnění, předpokládám správně, že takto zcela bez tuku to nepůjde?

Přesně tak píše to i "Kometa", metabolismus steroidních hormonů (tedy i pohlavních) je závislý na tucích. Ženské tělo navíc má regulační mechanismus který neustále hlídá procento tuku v těle a jakmile tuk klesne pod určitou hranici - automaticky vypíná menstruaci. Znamenalo by to totiž že případné těhotenství by dost pravděpodobně žena nepřežila (málo energie), takže by nebylo ani záhodno otěhotnět a riskovat to. Nemenstruuje se. Dieta s výrazným omezením tuků je nebezpečná a zcela bez tuků tělo nepřežije. Nepíšete nic bližšího o té úzkosti, v první řadě by to chtělo zbavit se jí. Pak teprve bude asi možné přibrat atd.


Naposledy upravil Petra2 dne úte zář 13, 2011 9:50 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte zář 13, 2011 9:46 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25420
Bydliště: Poděbrady
ravima píše:
Čtu pozorně a Kwasniewského dieta to opravdu je. Cituji z vašeho příspěvku v tomto vlákně: "Poměr bílkovin a tuků by měl činit 1:3 a bílkovin cca 1 g na kilo váhy daného člověka a den". Žádná další pravidla pro to, aby se jednalo o Kwasniewského dietu nejsou, snad jen je ještě třeba upřesnit, že sacharidů dohromady ze všech zdrojů za den nesmí být víc než asi tak 80% zkonzumovaných bílkovin. Kwasniewski uznává i vegetariánskou variantu, ale musí se jíst převážně tuky mononenasycené nebo nasycené, tedy olivový olej, kokosový tuk, lískové ořechy a mandle, případně pro nevegany máslo, vejce apod. Já osobně bych přidal určitě ještě len, který sice Kwasniewski neuznává ale to je imho velká chyba (pravděpodobně jeho jediná).
Co se týče mrkve a řepy, tak tam asi není problém pokud se jí jako zelenina v celku, problém bude se šťávami, kde se toho cukru dá vypít opravdu hodně.

Na uvedeném pravidle kombinování tuků a bílkovin se tedy patrně shoduje více autorů a každý používá trochu jiné postupy, dokonce i s jiným cílem. Kwasniewského bezmasou variantu dosud neznám, ale pokud ji popisuje tak jako vy, tak jde o velice dobře funkční postup na řešení plísní. Podívejte se například na knihu Johannes F. Coy, Maren Franzová - Výživou proti rakovině.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte zář 13, 2011 9:53 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25420
Bydliště: Poděbrady
ronje píše:
Co se týče pH, hodnoty si nezapisuji, ať jím co jím, tak mám ráno, odpoledne i navečer pH buď cca 7,5 nebo 8 - přesné údaje nejsem schopna zjistit, test, který měli v lékárně, zobrazuje pouze barvu, nikoliv číselné hodnoty.

Myslíte, že by byl vhodný tento jídelníček - ráno sacharidy (ovoce), k obědu bílkoviny - např. luštěniny a syrová zelenina (jím tak do 14,00, co rodina dovolí), k večeři tuk + zelenina (tak po 18,00)? Netuším, jak přesně luštěniny, ale co se mi kde povedlo vyhledat, tak bílkoviny obecně jsou tráveny minimálně 5 hodin, takže nevím, zdali by byl časový odstup oběd / večeře dostatečný. Možná to vypadá až krapet dogmaticky, ale když už bojuju, tak bych ráda pořádně. Nebo tedy můžu zkusit jeden den ty sacharidy + bílkoviny a další prostě "tučný" (se zeleninou), jak navrhujete.

Tak barva vám stanoví to pH a pokud máte pH v průběhu celého dne stále nad 7 pH, tak to tedy zrovna dobře není, to by znamenalo zablokování vylučování kyselin, což je dost nebezpečné. Pokud už tam chcete nutně ty sacharidy motat, tak to střídejte obden. Luštěniny jsou celkem slušně stravitelné zase bez tuku a chce to přidat nějaké hořké lupení na zvýšení sekrece žaludeční kyseliny.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř zář 14, 2011 6:15 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 5:19 am
Příspěvky: 29
Petra2 píše:
Přesně tak píše to i "Kometa", metabolismus steroidních hormonů (tedy i pohlavních) je závislý na tucích. Ženské tělo navíc má regulační mechanismus který neustále hlídá procento tuku v těle a jakmile tuk klesne pod určitou hranici - automaticky vypíná menstruaci. Znamenalo by to totiž že případné těhotenství by dost pravděpodobně žena nepřežila (málo energie), takže by nebylo ani záhodno otěhotnět a riskovat to. Nemenstruuje se. Dieta s výrazným omezením tuků je nebezpečná a zcela bez tuků tělo nepřežije. Nepíšete nic bližšího o té úzkosti, v první řadě by to chtělo zbavit se jí. Pak teprve bude asi možné přibrat atd.

Děkuji za přínosný komentář, koukám, že jsem si svými stravovacími návyky zadělala na pěkný průšvih.

Ta úzkost se týká dítěte, poměrně dlouhou dobu jsem se obávala o jeho zdraví, a byť je konečně v současnosti všechno v pohodě nebo možná právě proto, tak to na mě prostě nějak dolehlo. Patří k tomu i určité rituály v mém chování, u nich jsem ale začala, většinu už mám odbouraných a snažím se na sobě pracovat po všech stránkách.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř zář 14, 2011 6:23 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 5:19 am
Příspěvky: 29
Jarda píše:
Tak barva vám stanoví to pH a pokud máte pH v průběhu celého dne stále nad 7 pH, tak to tedy zrovna dobře není, to by znamenalo zablokování vylučování kyselin, což je dost nebezpečné. Pokud už tam chcete nutně ty sacharidy motat, tak to střídejte obden. Luštěniny jsou celkem slušně stravitelné zase bez tuku a chce to přidat nějaké hořké lupení na zvýšení sekrece žaludeční kyseliny.

Nemůže být pH stále nad 7 proto, že vyjma bílkovinné stravy a občas těch sacharidů jím víceméně zásadotvorné potraviny? Zkusím ještě častější náměr.

Sacharidy si tedy ponechám víceméně jen ve formě brambor a budu se držet Vaší rady a důsledně to střídat s těmi "tučnými" dny. Hořkým lupením myslíte různé saláty (ty do sebe lámu skoro k jakémukoliv jídlu obsahujícímu bílkovinu) nebo třeba vyloženě čekanku?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř zář 14, 2011 7:15 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
ronje píše:
Variantu několika příloh v restauracích taky léta zkouším, ale leckde jsou bohužel natolik málo ohební, že příloha je prostě PŘÍLOHA, takže ji nemohou nabídnout jako hlavní jídlo. Asi to chce více asertivity.

Čerstvou zeleninu jsem se naučila jíst víceméně jako kousky, prostě si ji vychutnávám takovou, jaká je, bez zálivky. Ani netuším, jestli existuje nějaký vhodný ocet, co vím, tak ten klasický není zrovna zdravý; jablečný se mi vzhledem k tomu, že je ovocného původu, do salátů moc nepozdával. Citrón je do salátů v pohodě, nezpůsobuje v kombinaci se zeleninou kvašení? Ta pomletá semínka jsou dobrý nápad, vyzkouším, díky za tip.

Docela pomáhá hned na začátek říct, že máte přísnou zdravotní dietu a bohužel žádné z jejich jídel nesmíte. Když jsem řekla toto tak mi nikdy neodmítli.

Dělávám dresing z kefíru, pomletých semínek (půl napůl slunečnicové a lněné), jablečného octa (když ho tam neni příliš ale akorát, tak tomu dodá zajímavou chuť), bylinkové soli himalájské, a prolisovaného česneku či na jemno pokrájené cibulky. Když mám čerstvé bylinky, tak je to ideální. Trávení si snad nestěžuje.

Hořké lupení jsou třeba pampelišky, tak šup na ně, dokud ještě jsou :-)

S těmi úzkostmi vám někdo pomáhá, chodíte na psychoterapii, nebo jste na to sama?

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát zář 16, 2011 1:14 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 5:19 am
Příspěvky: 29
Hm, ten dresing vypadá dobře; semínka melete v mlýnku na mák?

Snáší se obecně kefír dobře se zeleninou? Mám jej ráda, ale na mixáž s čímkoliv dalším jsem zatím nenašla odvahu.

Úzkost se snažím řešit pouze přírodní cestou (bylinky, dostatečný přísun patřičných vitamínů, zklidňující cvičení). Ve svém okolí mám pár lidí, kteří úzkostí, nespavostí či depresí taktéž trpěli, ale po vyhledání odborníka jim víceméně jen byly nasazeny léky, o odstranění příčin se stejně nikdo moc nestaral. Navíc já kořeny své úzkosti znám, jen to potřebuju nějak zpracovat. Cpát si do těla chemii se mi opravdu nechce, byť nepopírám, že anxiolytika mohou v nejkritičtější fázi určitě pomoci, otázkou je, jestli to víceméně neznamená jen odsunutí problému na dobu pozdější.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát zář 16, 2011 2:04 pm 
Offline

Registrován: čtv čer 03, 2010 2:10 pm
Příspěvky: 435
Ano, mám obyčejný litinový, ale vzhledem k tomu, že melu denně, tak si chci pořídit elektrický, abych se s tím tolik nemordovala.
http://kavomlynky.heureka.cz/bosch-mkm-6003/

Většinou kefír taky piju samotný, ale 1/2 - 1 deci kefíru se v salátu ztratí, vyzkoušejte sama,

Záleží, na koho natrefíte. Pokud nechcete léky, tak je potřeba si jako psychoterapeuta vybrat někoho s psychologickým vzděláním. Psycholog, na rozdíl od psychiatra, totiž nemůže předepisovat žádné léky. Přeji vám, abyste to sama zvládla, chci jen říct, že pokud by to nešlo, máte i jiné možnosti.

_________________
You cannot solve a problem with the same thinking that created it.” – Albert Einstein


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát zář 16, 2011 9:10 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25420
Bydliště: Poděbrady
ronje píše:
Nemůže být pH stále nad 7 proto, že vyjma bílkovinné stravy a občas těch sacharidů jím víceméně zásadotvorné potraviny? Zkusím ještě častější náměr.

Sacharidy si tedy ponechám víceméně jen ve formě brambor a budu se držet Vaší rady a důsledně to střídat s těmi "tučnými" dny. Hořkým lupením myslíte různé saláty (ty do sebe lámu skoro k jakémukoliv jídlu obsahujícímu bílkovinu) nebo třeba vyloženě čekanku?

To je jedno, klidně jdou používat i pampelišky, ale běžně se sežene ta čekanka, endivie, štěrbák, nebo jak se to všechno nazývá. Jinak dobře fungují i saláty všeho druhu, od hlávkového, až po ty hodně exotické.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř zář 21, 2011 9:34 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 5:19 am
Příspěvky: 29
Kometa píše:
Záleží, na koho natrefíte. Pokud nechcete léky, tak je potřeba si jako psychoterapeuta vybrat někoho s psychologickým vzděláním. Psycholog, na rozdíl od psychiatra, totiž nemůže předepisovat žádné léky. Přeji vám, abyste to sama zvládla, chci jen říct, že pokud by to nešlo, máte i jiné možnosti.

Psychologa zcela nezavrhuji, mám zkušenost už z dřívějška; zatím vyčkávám, co se mnou provede změna stravy a další okolnosti, pokud by to nikam nevedlo, tak se možná na odborníka obrátím.

Moc děkuji za to přání, jakož i za všechny rady (vím, že děkuji skoro v každém příspěvku, ale jsem opravdu vděčná za každou pomoc a vůbec: díků prostě nikdy není dost :-).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát zář 30, 2011 6:58 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 5:19 am
Příspěvky: 29
Tak ty díky skutečně nebyly zbytečné, podařilo se mi nabrat 2 kila :) (doufám, že hlavně svaloviny). Snad to takhle dobře půjde i nadále.
Jarda píše:
Luštěniny jsou celkem slušně stravitelné zase bez tuku a chce to přidat nějaké hořké lupení na zvýšení sekrece žaludeční kyseliny.

Ještě mám jeden dotaz k výše uvedenému - kvůli minimalizaci leukocytózy je doporučováno jíst syrové potraviny před vařenými. Je i pro zmíněné zvýšení sekrece žaludeční kyseliny dostačující, když si dám ony hořké potraviny předtím, než se pustím do luštěnin nebo je pak vhodnější jíst to všechno i zároveň?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob říj 01, 2011 9:40 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 25420
Bydliště: Poděbrady
ronje píše:
Tak ty díky skutečně nebyly zbytečné, podařilo se mi nabrat 2 kila :) (doufám, že hlavně svaloviny). Snad to takhle dobře půjde i nadále.
Jarda píše:
Luštěniny jsou celkem slušně stravitelné zase bez tuku a chce to přidat nějaké hořké lupení na zvýšení sekrece žaludeční kyseliny.

Ještě mám jeden dotaz k výše uvedenému - kvůli minimalizaci leukocytózy je doporučováno jíst syrové potraviny před vařenými. Je i pro zmíněné zvýšení sekrece žaludeční kyseliny dostačující, když si dám ony hořké potraviny předtím, než se pustím do luštěnin nebo je pak vhodnější jíst to všechno i zároveň?

Tak zásadně to nijak nevadí, ale určitě je vhodnější napřed ty hořké byliny.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz